Передплата 2024 ВЗ

Медведчука викрили на брехні про різке зростання тарифів на газ

  • 22.01.2020, 15:15
  • 568

Народний депутат та голова політради партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктор Медведчук перебільшив показник зростання тарифів на газ.

«Сьогодні вартість газу підвищилася на 15%, а я, на жаль, прогнозую, що до кінця року може піднятися до 35%. І ще одне. Ось у тиші цих скандалів Кабінет міністрів взяв і скасував поріг верхньої межі вартості газу для населення. Він був, а його взяли і скасували», — заявляв Медведчук, передає bihus.info.

Ця заява Медведчука не відповідає дійсності.

8 січня голова експертної Ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський розповів, що тарифи газорозподільних операторів, які впливають на тариф на газ, збільшать на 30%. Через це ціна газу для населення в платіжках справді зросте, однак не на 35%, а на 5−6% від загальної ціни.

Голова правління НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв зазначив інші фактори, які, у свою чергу, надалі можуть впливати на ціну газу в бік зниження. «Були створені рекордні запаси газу. Зараз, за умови продовження транзиту, трейдери будуть їх продавати. Є певна вірогідність, що це може призвести до зниження ціни газу на європейському ринку, а відповідно й в Україні, яка стала повноцінною частиною європейського ринку природного газу,» — заявив Андрій Коболєв 8 січня.

27 листопада 2019 року Кабмін затвердив програму «Гарантована ціна на газ», згідно з якою «Нафтогаз» встановив фіксований тариф на газ для населення (6600 грн за тисячу кубометрів) на період з 1 січня до 1 травня 2020 року. Таким чином, у цей час вартість газу у вашій платіжці дорівнюватиме: гарантована оптова ціна від «Нафтогазу» 6600 грн + тариф на транспортування з ПДВ (у кожному регіоні свій) + тариф на розподіл з ПДВ (у кожній області свій) + націнка постачальника з ПДВ (теж різна).

Кабінет міністрів скасував постанову про граничні ціни тільки на опалення і гаряче водопостачання, однак не на газ. Інформація про це розміщена на сайті Міністерства енергетики та захисту довкілля України. У постанову, яка регулює граничні ціни на газ, були внесені зміни.


Схожі новини