Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Києві 12-річному хлопчику принесли повістку в армію

  • 22.01.2020, 14:27
  • 1 514

У Києві старт весняного призову до армії ознаменувався курйозом: вранці 21 січня киянці Ірині Костюченко принесли повістку, в якій до армії призивають її дванадцятирічного сина.

«Діти в школі, вирішую „досипати“ — дзвінок у двері. „Вам повістка, — говорить двірник. — Розпишіться!“ Я в шоці, без окулярів, відкриваю — дійсно папірець, де я одним напіввідкритим оком бачу ім'я середнього. Дитині — щойно виповнилося 12 років! Для того, щоб повістка прийшла йому — він, мабуть, має очолити міжнародний наркокартель», — пише мама «призовника» на своїй сторінці у Facebook, передає сайт «Сьогодні».

Спочатку киянка подумала, що повістка адресована її старшому, двадцятирічному синові, який не підпадає під призов, однак, оглянувши повістку, з'ясувалося, що там зазначено ім'я її сина-школяра. При цьому, вказаний невірний рік народження.

«Середньому, який народився в січні 2008-го, система „накинула“ 5 років. Переплутала, мабуть, „2008“ і „2003“. Ще одну літеру в прізвищі спотворила», — пише Ірина Костюченко.

Зараз мама «призовника» має намір відвідати військкомат у призначений повісткою час, оскільки сумнівається, що телефоном зможе довести співробітникам військкомату, що вони помилилися.

«І ось тепер я думаю — мені 24 січня 2020 о 9:00 з'явитися самій зі свідоцтвом про народження і, припустимо, довідкою зі школи, що він вчиться в 6-А класі, чи разом з „жертвою системи“, щоб переконалися? Зріст 146 см виміряли, вагу 39 кг, заглянули в зуби … А то раптом „ухиляється“ пацан?», — іронізує киянка.

У коментарях користувачі соцмережі згадують інші випадки, коли повістку надсилали людям, що не підлягають призову.
«З одного боку це смішно. Але з цими повістками бардак повний. Якось мій знайомий, у якого син з ДЦП, отримав повістку на сина. Смішно йому тоді не було», — пише Людмила Шамрай.

Інші коментатори жартують, що й дванадцятирічному хлопчикові буде чим зайнятися у війську.

«Прийшла повістка — йди служити. Не ліпіть відмазок, мамаша! Школу потім закінчить, екстерном. А то що малий — не біда, в розвідку піде, непомітним для ворога буде», — іронізує Валентин Огієнко.

Нагадаємо, що тепер, за новими нормами, до армії на термінову службу можуть бути відправлені молоді люди віком 18 років. Експерти пояснили, що нововведення запровадили після опитування- згідно з його даними, безліч молодих українців виявили бажання служити саме з 18 років, а не з 20, як було раніше.

Водночас, незважаючи на підписаний президентом указ про зміну призовного віку, навесні повістку отримають юнаки віком старші 20 років. Закликати на строкову службу 18−19-річних юнаки не будуть, за винятком тих випадків, коли вони добровільно виявлять бажання вступити до лав Збройних сил України.

Схожі новини