Передплата 2024 ВЗ

Скандал у Вінниці: будинок дитини викинув на смітник принесені волонтерами іграшки та одяг

  • 22.01.2020, 12:58
  • 2 184

У Вінниці розгорівся скандал через гори іграшок та дитячого одягу на смітнику біля будинку дитини "Малятко".

Волонтери побачили і сфотографували речі, котрі в соцмережах упізнали доброчинці, йдеться в сюжеті ТСН.

Приголомшливі знімки потрапили в інтернет й викликали шквал обурення. Волонтерка Вікторія Бондар впізнала на фото новенького Лунтика, якого привезла до сиротинця тиждень тому. «Це такий плювок тим, хто приносить. Я розумію — утилізація. Спалити можна, багато сімей є, які взагалі не можуть дозволити навіть таку іграшку купити», — каже вона. Вікторія вже два роки допомагає цьому дитбудинку, а після публікації прийшла до смітника, щоби забрати викинуті речі і віддати іншим нужденним. Але навколо вже все прибрано, а залишки — в сміттєвих баках.

На смітнику опинилися цілком пристойні речі, каже заступниця голови Вінницької обласної адміністрації Наталя Заболотна. Вона теж побачила світлини в соцмережі. «Я фотографувала курточку, яку витягла з тієї купи, вона абсолютно нормальна, на ній жодної дірки немає. Багато сімей в області, які б із задоволенням отримали таку курточку», — каже вона.

В інтернаті виправдовуються, що викидали старі списані забавки, а діти всім забезпечені. «Вони були старі, зношені, очей не було в цих іграшок, вуха відірвані, лапи. Машинки приносять на пульті, колеса немає — складаємо це все в мішки і виносимо на смітник», — каже директорка вінницького спеціалізованого будинку дитини Надія Андрієвська. В дитячих кімнатах справді багато нових і дорогих цяцьок, забавки всюди — на полицях, у шухлядах та шафах. А ще — книги, конструктори і пазли.

Педагоги кажуть — сюди часто несуть просто непотріб. Хтось вважає, що тут усім обділені, інші — аби просто не викидати зношені речі. «Брудне, із запахом, хоч би поправили», — каже медсестра Оксана Левченко. У Держспоживслужбі додають, що м’які іграшки заборонено приносити без лабораторного дослідження і спеціальної обробки. І ця проблема актуальна для інтернатів усієї України. «Вони можуть бути заражені або токсичні. На них, може, лежав кіт чи собака», — каже спеціалістка ринкового нагляду Катерина Туркевич.

Чиновники обіцяють розробити для волонтерів інструкцію, що варто нести до сиротинців, а що краще викинути. А от на вінницький будинок дитини чекають кадрові рішення. «Сестра господарка, яка відповідальна, щоб розглядали питання про звільнення, і буде швидше за все догана керівнику», — пояснила заступниця голови Вінницької обласної адміністрації Наталя Заболотна. Бажання допомагати в них не зникне, кажуть волонтери — щоправда, в цей заклад іграшок вони більше не принесуть.

Схожі новини