Передплата 2024 «Добра кухня»

Головний рабин України закликав Ізраїль визнати Андрея Шептицького “Праведником народів світу”

Моше Реувен Азман надіслав листа до Яд Вашем (Меморіального комплексу історії Голокосту в Єрусалимі) з проханням надати митрополиту Андрею Шептицькому  почесне звання “Праведника народів світу”.

Про це лідер українських іудеїв написав на своїй сторінці в Facebook.

«Щойно надіслав листа до Яд Вашем з проханням напередодні Міжнародного Дня пам’яті жертв Голокосту і 75-річчя визволення табору смерті Аушвіц допомогти у відновленні історичної справедливості по відношенню до митрополита Андрея Шептицького та присвоїти йому почесне звання «Праведника народів світу», — повідомив Азман.

Головний рабин нагадав, що під час німецької окупації у Західній Україні ієрарх врятував понад 150 єврейських дітей, яких за його наказом переховували в монастирях.

Він наголосив, що порятунок єврейських дітей є важливішим фактором, ніж вітальні телеграми митрополита на адресу Адольфа Гітлера (через що Яд Вашем досі відмовлявся визнати Шептицького «Праведником народів світу).

«Мій обов’язок як головного рабина Києва та України і глибоке переконання як людини в тому, щоб підняти свій голос на захист великого гуманіста та друга єврейського народу Андрея Шептицького», — підсумував релігійний діяч.

Схожі новини