Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Форум у Давосі: швейцарська служба безпеки попередила замах російських спецслужб на Білла Браудера

  • 21.01.2020, 13:58
  • 981

Швейцарська служба безпеки попередила в Давосі, де сьогодні, 21 січня почався Всесвітній економічний форум, замах російських спецслужб на Білла Браудера.

Про це повідомив ведучий «Прямого», відомий політолог Тарас Березовець у своєму Telegram-каналі.

«Вони зображували з себе сантехніків — коли їх заарештували, вони пред'явили свої дипломатичні паспорти і покинули країну», — написав сам Браудер у своєму Twitter.

Білл Браудер — міжнародний фінансист і інвестор. Співзасновник і генеральний директор інвестиційного фонду Hermitage Capital Management, який у період з 1995 по 2006 роки був одним з найбільших (за деякими оцінками найбільшим) фондів зарубіжних інвестицій, що діяли на російському фондовому ринку.

У 2005 році йому був заборонений в'їзд до Росії. Причини цього досі не оприлюднені. У 2006 році Браудер припинив діяльність фонду у РФ.

З 2010 року Білл очолює кампанію з розслідування крадіжки податку на прибуток, сплаченого фондом в російський бюджет за підсумками 2006 року, і пошуку вбивць юриста фонду Сергія Магнітського, що виявив дану крадіжку. У липні 2013 року вироком російського суду заочно засуджений до 9 років колонії загального режиму.

Білл Браудер, якого в Росії оголосили американським і британським шпигуном, був засновником Hermitage Capital Management. У період з 1995 по 2006 роки це був один з найбільших фондів зарубіжних інвестицій, які діяли на російському фондовому ринку.

У Росії Браудера звинувачують в створенні злочинного співтовариства для організації тяжких економічних злочинів. Суди двічі заочно засуджували бізнесмена до дев'яти років позбавлення волі за шахрайство, несплату податків та навмисне банкрутство.

«Давос — одне з небагатьох місць, де я можу прямо протистояти російській владі в зв'язку з порушенням прав людини», — розповідає Браудер, який і в цьому році приїхав до Швейцарії, Tages-Anzeiger.

На форум приїдуть майже 3000 лідерів з 117 країн, включаючи керівників 53 країн і урядів. Будуть глави країн і урядів Австрії, Італії, Іспанії, Нідерландів, Греції, Польщі, Швейцарії, Афганістану, Пакистану, Іраку, Сінгапуру, Еквадору, Колумбії, Йорданії та ін. Серед них, президент США Дональд Трамп, президент України Володимир Зеленський, президент Р Ф Володимир Путін.

Інформацію про те, що буде Зеленський підтвердили в Офісі українського президента. У партії «Слуга народу» повідомили, що місця в готелях Давосу заброньовані для 17 парламентаріїв «СН»: голові фракції Давиду Арахамії, першому заступнику Олександру Корнієнко, заступнику Євгенії Кравчук, депутатам Дмитру Налухе, Святославу Юрашу, Єлизаветі Ясько і іншим.

Схожі новини