Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові п’ять європейських клубів домовилися спільно розвивати ретро-рух

13 рік поспіль проводять Водохрестя на авторинку Кривчиці. Цьогоріч на нього приїхали гості не лише зі Львова, а й друзі з Польщі та Білорусі.

У рамках свята п’ять клубів — зі Львова, Любліна (Польщі) та Мінська (Білорусі) підписали Угоду про співпрацю між клубами Європи.

Угоду підписали Клуб шанувальників ретро-, мото- і велотехніки «Ретровики Львова»; Любельський клуб ретроциклістів (Люблін, Польща); Любельський клуб моржовий (Люблін, Польща); Мінська спілка ретроциклістів «Білоруський ровер» (Мінськ, Білорусь) і львівський байкерський клуб «Хуліган»

Ініціатор угоди — президент Клубу шанувальників ретро-, мото- і велотехніки «Ретровики Львова», ретро-мер Львова Андрій Гладун наголошує на тому, що цією Угодою вирішили разом розвивати ретро-рух в Україні та за кордоном.

Віце-президент Львівського байкерського клубу «Хуліган» Валентин Корчак відзначив, що учасники підписання Меморандуму знайомі вже кілька років і не вперше брали участь у спільних акціях.

«Основним об’єднувачем для підписання сьогоднішньої угоди є ретро-мер Андрій Гладун, до речі, учасник нашого байкерського клубу. Ми всі поставили свої підписи під Угодою, якими завірили те, що ми є, ми спілкуємося, дружимо.

А також домовилися про те, що і надалі будемо їздити один до одного, продовжимо спілкуватися та реалізовуватися спільні проєкти".

Ретро-мер Любліна, президент Любельського клубу ретроциклістів Пйотр Канчаловський відзначив, що у Львові домовилися разом пропагувати історію наших міст, народів, а найголовніше — організовувати спільні виїзди до інших міст, аби розповідати про історію роверів, мотоциклів.

Як ретро-мер міста Любліна, Пйотр Канчаловський зазначив, що займається утриманням цілої організації, а також інтеграцією в міжнародні середовища, організацією різноманітних культурних заходів, повязаних з історією Любліна та Польщі. Ретровики Любліна співпрацюють зі своїми колегами з Чехії та Німеччини. Пропагують історію ретроциклістів, яка була в Любліні, виїжджають до різних міст для участі у парадах, які відбуваються на свята міст.

Президент Любельського клубу моржів Павел Дрозд, підписавши угоду, наголосив, що їхній клуб теж підтримує і готовий пропагувати ретро-рух у країнах.

Голова Білоруської спілки ретроциклістів «Білоруський ровер» Андрій Камоска розповів про свій клуб який діє чотири року і об’єднує довкола однієї ідеї 15 осіб. «Наша мета — віддродити історію білоруської велосипедної виробництва, адже вона надзвичайно багата, але на, жаль, не прописана в жодних нотатках, в жодних книгах. У нас за різні часи було аж 6 виробників велосипедів — від 1927 і до сьогодні. „Мінськ“ — це лише його маленька частка. Ще було Гродно, Брест і трохи Вільне. Прагнуть прописати цю історію. Ми стараємося пропагувати цю справу, аби не забували ні наші діти ні в майбутньому — внуки. Адже соромно перед ними не показати те, що в нас було. Зараз наш час», — зазначає Андрій Камоска. У Львові Андрій Камоска уже вчетверте. Із українськими та польськими ретровиками зараз співпрацюють в організації спільних проїздів, парадів.

За словами ретро-мера Львова Андрія Гладуна, за всю історію Львова такого ще не було. «Підписавши Угоду, ми намітили на цей рік надзвичайно багато планів. Зокрема, цьогоріч у м. Львові відбудеться міжнародний ретро вело- мото-пробіг, у польському Радомі буде ретро авто- мото- велопробіг. Цьогоріч разом водинадцяте зустрічатимемо добросусідство у Шацьку, на озері Світязь. Спільно будемо відкривати і закривати сезони, їздити один до одного в гості, розвивати нашу співпрацю. Цим документом ми підтвердили, що підтримуємо один одного, їздимо в країни і розвиваємо ретро-рух Україна — Польща — Білорусь», — зазначив Андрій Гладун.

Відтак ретровики України Польщі та Білорусі домовилися про те, що найближчим часом, у березні, поїдуть спільно у Білорусь, до Бресту.

Схожі новини