Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львів — друге місто в Україні з дорожезними квартирами

І перше місто, де за підсумками 2019 року звели найбільше квадратних метрів

Аналітики сайту безкоштовних оголошень OLX оприлюднили нові рейтинги ринку житла. Місто Лева стало другим в Україні, де найвищі ціни на помешкання (на вторинному ринку). Лише за останніх півроку квартири у цьому сегменті подорожчали на 7%, в середньому на 3 тисячі 400 доларів. За однокімнатну квартиру треба викласти плюс-мінус 36 тисяч доларів.

У Львові двокімнатні квартири подорожчали на 6% і стартують від 50,4 тисячі доларів, трикімнатні — від 70 тисяч доларів. Хочете зекономити, купуйте однокімнатні та двокімнатні квартири у Залізничному районі міста Лева — 32−40 тисяч гривень. Трикімнатні квартири, кажуть аналітики OLX, найвигідніше купувати саме на Сихові — від 53 тисяч доларів (за останніх півроку ціна зросла на 10%).

Першу сходинку рейтингу міст, де помешкання не кожному по-кишені, експерти OLX назвали Київ. Кажуть, найвигідніше купувати помешкання у Дніпрі та Харкові, де однокімнатна квартира на вторинному ринку витягне з гаманця лише 22−23 тисячі доларів. Але двокімнатна квартира у Дніпрі буде коштувати 29,4 тисячі доларів, а у Харкові — 33,5 тисячі. Трикімнатні квартири в цих містах можна придбати за 38−45 тисяч доларів. Для порівняння, у столиці Галичини за цю суму можна розраховувати хіба що на скромну однокімнатну квартиру з не надто презентабельним ремонтом та інтер’єром. В Одесі житло подорожчало лише на 1−2%: однокімнатна — від 30 тисяч доларів, двокімнатна — 40,6 тисяч, трикімнатна — 50,7 тисяч.

Столиця Галичини фігурує не лише у рейтингу вартісних «квадратних метрів». За даними Єдиного державного веб-порталу відкритих даних, Львів посідає перше місце в Україні за кількістю новобудов (у 2019 році). Минулоріч у місті з’явилось 95 будинків площею понад мільйон квадратних метрів: 89 — у Львові, три — у Брюховичах та три — у Винниках. Конкурентами Львова у рейтингу новобудов стали Київ (58 об’єктів) та Івано-Франківськ (28 об’єктів).

Як сказав на брифінгу заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач, Львів не перший рік у лідерах з будівництва багатоквартирного житла. «Ми були у ТОП-5 ще з 2015 року. Попри те, що земля й нерухомість у Львові ніколи не були дешевими, — відзначив пан Зубач. — Це означає, що наше місто є економічно успішним і що тут хочеться жити, мати свій дім. Попит породжує пропозицію. Фахівці наразі не зіставляли кількість збудованих квадратних метрів із масштабністю міст, де будують. А це було б навіть більш показово. Бо наприклад, містечко Ірпінь під Києвом за площею значно менше за Львів, але за темпами будівництва наступає нам на п’яти».

Ріелтор Роман Андрусяк підтвердив «ВЗ», що житло у Львові справді стабільно дорожчає, бо на нього є неабиякий попит: від молодих підприємців з інших міст до працівників IT. Квадратний метр у новобудові — від 10 до 35 тисяч гривень. У деяких «елітних» будинках — до 50 тисяч.

«Львівський ринок нерухомості у місті Лева «підігрівають» гроші заробітчан, — розповів Роман Андрусяк. — Також житло у нових будівлях та на вторинному ринку купують львів’яни-підприємці. Як правило, помешкання викуповують ще на стадії фундаменту. Торік був випадок, коли в одного забудовника усі квартири викупили за… три дні. Це при тому, що цей забудовник лише почав зводити майбутній фундамент. Найактивніше купують однокімнатні й двокімнатні квартири. Чим менша площа квартири, тим легше її продати. Найгірше ж продаються чотири-п'ятикімнатні дворівневі квартири площею понад 200 «квадратів».

З досьє «ВЗ»

Торік в Україні було введено в експлуатацію 775 багатоквартирних житлових будинків загальною площею понад 11 млн. кв.м.

Схожі новини