Передплата 2024 ВЗ

У Києві закидали петардами учасників акції проти ультраправих

11 осіб затримали після того, як по завершенню акції у бік її учасників кинули петарди 

Поліція Києва затримала 11 людей на акції пам’яті адвоката Станіслава Маркелова та журналістки Анастасії Бабурової, яких вбили у Москві у 2009 році.

Про це повідомила прес-служба столичної поліції.

«За протиправні дії на площі Михайлівській поліцейські доставили до управління поліції одинадцять осіб. Після першочергової перевірки їх діям буде надана правова оцінка», — йдеться у повідомленні.

У поліції уточнили, що 11 осіб затримали після того, як по завершенню акції у бік її учасників кинули петарди.

Нагадаємо, 19 у Києві відбулася акції пам’яті адвоката Станіслава Маркелова та журналістки Анастасії Бабурової. Її учасники виступили «проти ультраправого насильства в Україні та світі». Також на акцію прийшли невідомі хлопці в балаклавах. Вони намагалися закидати учасників яйцями, а після завершення кинули у їх бік петарди.

Станіслав Маркелов займався справами, пов’язаними з військовими злочинами в Чечні і правозахистом. Зокрема представляв інтереси потерпілих від терористичного акту на Дубровці.

Анастасія Бабурова була позаштатною співробітницею «Новой газеты» та активним учасником антифашистського руху. Пострілом в голову обидва були вбиті в Москві в січні 2009 року. Пізніше за підозрою в убивстві заарештували учасники правої організації «Російська національна єдність» (РНЕ). Вважається, що причиною вбивства стала одна зі справ, яку вів Маркелов, де фігурували члени РНЕ. За іншою версією — йдеться про чеченський слід.

Вбивцею правозахисника Маркелова та журналістки Бабурової назвали Микиту Тихонова. Він був лідером однієї з організацій російських націоналістів. У 2011 році його засудили до довічного ув’язнення. Його дружина отримала 18 років колонії за співучасть у злочині.

Схожі новини