Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українські експерти першими з'ясували причину падіння літака МАУ в Ірані

  • 17.01.2020, 08:58
  • 709

Зрозуміти причину падіння "Боїнга" експертам допомогли особисті речі пасажирів та екіпажу, що вціліли, а також знаходження більшості елементів борту

Українські фахівці, які прилетіли в Тегеран досліджувати місце падіння українського літака Boeing 737−800, раніше за іранців установили причину його аварії.

Про це заявив Олександр Рувін, директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, фахівці якого присутні в складі групи українських експертів в Ірані, передає УНІАН

За словами Рувіна, зрозуміти причину падіння «Боїнга» їм допомогли особисті речі пасажирів та екіпажу, що вціліли, а також знаходження більшості елементів борту.

«На місці складання уламків (літака — ред.) нами було знайдено декілька планшетів, останків мобільних телефонів, сумки з документами, з карточками. І в них ми побачили наслідки дії елементів ураження і якогось іншого фактора. Потім вже під час огляду кожної деталі літака нами були визначені і виявлені місця безпосередньо де попадав елемент ураження якоїсь ракети або вибухового пристрою. Також ми розклали всі елементи таким чином, як вони стояли на літаку. Нам тоді стало зрозуміло, що сталося, як сталося, яким чином», — зазначив Рувін.

Директор інституту уточнив, що фахівці 10 січня виявили місця, де побачили ураження від елементів ракети, і прийшли до висновку.

«Представники іранської влади побачили, приїхало дуже багато машин із представниками, вони з нами подивилися, попросили накрити плівкою, не знімати на мобільні телефони і сказали, що завтра будемо розбиратися. Домовилися, що приїдемо завтра зранку, на 9 годину. Пустили нас тільки по 11 годині — їхніх представників ніяких уже не було, було вже офіційно заявлено, що літак збила ракета з комплексу ТОР-М1 іранських ВПС», — додав Рувін.

Крім того, він зауважив, що місце падіння літака Boeing 737−800 не охоронялося належним чином: «На місці падіння літака побачили купу незрозумілого народу… іранців, які збирали рештки, речі, уламки. Хто здавав на металобрухт, хто собі на пам'ять збирав».

Схожі новини