Передплата 2024 «Добрий господар»

Рада ухвалила закон проти офшорів і збільшила ліміти для ФОПів

  • 16.01.2020, 18:32
  • 452

Верховна Рада України проголосувала за закон, який містить антиофшорні норми та збільшує максимально допустиму суму доходів, щоб працювати на спрощеній системі оподаткування

За відповідний закон проголосувало 283 депутати, передає hromadske.

Закон № 1210 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» спричинив тривалі дискусії в бізнес-середовищі.

«Законом запроваджуються міжнародні стандарти податкового контролю для всіх учасників міжнародної торгівлі та імплементація норм, передбачених Планом протидії практикам розмивання оподатковуваної бази й виведення прибутку з-під оподаткування (План дій BEPS), реформування інституту фінансової відповідальності та удосконалення процедури адміністрування податків та зборів», — йдеться у поясненні на сайті Ради.

Втім автор документа передбачив у ньому низку інших, не пов’язаних з офшорами, положень. Серед них — підвищення ренти на видобуток залізної руди, запровадження ПДВ з експортних операцій, запровадження особистої відповідальності податкових інспекторів тощо.

Голова комітету з податкової та митної політики та автор законопроєкту Данило Гетманцев обіцяв, що всі розкритиковані бізнесом положення законопроєкту з нього приберуть до другого читання.

Водночас, під час розгляду законопроєкту депутати проголосували правку, яка збільшує ліміти для ФОПів 1, 2 та 3 груп. Так, нові ліміти складуть :

для 1 групи ФОП 1 млн грн (замість 300 тис. грн)

для 2 групи ФОП 5 млн грн (замість 1,5 млн грн)

для 3 групи ФОП 7 млн грн (замість 5 млн грн).

Схожі новини