Передплата 2024 ВЗ

Львівського історичного музею у Львові вже немає...

Нова юридична адреса знакової культурної установи — Червоноград, вулиця Пушкіна, 10

Сумним апофеозом марафону із перереєстрацією обласних комунальних закладів на периферію стала зміна юридичної адреси Львівського історичного музею. Тепер замість площі Ринок, 6 у Львові він «міститься у місті Червонограді Львівської області, та ще й на вулиці Пушкіна, 10. Це вже п’ята обласна комунальна установа, фізично розташована у Львові, яку Львівська обласна рада перереєструвала у райони області. Таким чином міський бюджет Львова суттєво недоотримає податків, які сплачували ці обласні комунальні установи.

Львівський історичний музей «змінив прописку» тишком-нишком, ще торік, наприкінці грудня, але відомо про це стало лише тепер. Як повідомив керівник управління майном спільної власності Львівської облради Віктор Кусий, ініціатором зміни юрадреси музею стала Червоноградська міськрада, яка вирішила залучити додаткові податки на свою територію. «У випадку такої перереєстрації відповідні територіальні громади беруть на себе зобов'язання 50% податку з доходів фізичних осіб (ПДФО) повертати і вкладати як субвенцію у розвиток цих закладів. А місто Львів цього не робить», — сказав Кусий.

У львівській мерії обурені й запевняють, що рівнозначно підтримують усі заклади культури міста Лева, незалежно від підпорядкування. «Перереєстрація — абсолютно не логічна, не обґрунтована і виключно політична дія, — заявила керівниця управління культури ЛМР Наталія Бунда. — Так, для міських установ ми платимо заробітні плати чи проводимо ремонти, але якби до нас звернулися обласні музеї з якоюсь проблемою чи потребою, ми однозначно б не відмовили».

Заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко прокоментував ситуацію так: «Поважав і поважаю колектив музею. Розумію, що це не їхнє рішення. Тому це питання до тих, хто справді його прийняв (або сказав таке рішення прийняти юридично)».

За словами пана Москаленка, Львівський історичний музей розташований у семи комунальних приміщеннях (тобто громади міста Львова, а не якогось іншого міста) і платить за них одну гривню! Це приміщення на пл. Ринок, 2, 5, 7, вул. Лисенка, Героїв Майдану, Вітовського, у Білогорщі. Львівська міськрада має п’ять програм, де можуть брати участь обласні заклади, — і вони беруть, і виграють кошти. Це щорічний календарний план заходів (сума до 10 млн грн), програма підтримки музейних працівників (150 тис. грн), програма підтримки культурних менеджерів (250 тис. грн), програма підтримки досліджень в галузі культури (350 тис. грн), програма підтримки соціально-культурних проектів (600 тис. грн).

«Рішення перереєстровувати музей зі Львова ніхто публічно не обговорював і ні з ким не радився, — заявив Андрій Москаленко. — Що ж тепер робити з орендою після такого рішення про перереєстрацію? Ціна ж 1 грн досі ще є. В одному з цих приміщень замінили дерев’яні вікна на пластикові. То тепер музей, я так розумію, матиме заплатити штраф 170 тис. грн за порушення?»

Львівська міськрада звернулась до голови Державної податкової служби України Сергія Верланова — щодо перереєстрації обласною владою лікарень та закладів культури зі Львова в інші населені пункти.

Схожі новини