Передплата 2024 «Добрий господар»

Білорусь відмовилась від контракту з Росією і попросила нафту у Казахстану

  • 15.01.2020, 12:12
  • 643

У Казахстан для обговорення поставок нафти 20 січня прибудуть представники Білорусі, яка відмовляється укладати контракт з Росією через невдоволення його умовами.

Про те, що Мінськ попросив обговорити це питання, розповів міністр енергетики Казахстану Нурлан Ногаєв, повідомляє «Главком» з посиланням на російський «Інтерфакс».

За його словами, Казахастан розгляне пропозицію Мінська, але угода відбудеться тільки в тому випадку, якщо вона буде економічно вигідна. Ногаєв пояснив, що представники «Белнефтехіму» зустрінуться з «ресурсодержателямі», і якщо якась нафтова компанія погодиться, то договір відбудеться.

Напередодні віце-прем'єр Білорусі Дмитро Крутий розповів, що переговори з Росією по контракту на поставки нафти не призвели до жодних результатів, тому республіка розіслала пропозиції про покупку нафти «у всі можливі країни». У їх числі він назвав Україну, Польщу, країни Прибалтики, Казахстан і Азербайджан.

Крутий зауважив, що переговори йдуть у щоденному режимі, і висловив надію, що незабаром конкретна нафта по альтернативним маршрутам потрапить у Білорусь.

Республіка до останнього намагалася домовитися про постачання російської нафти після 1 січня 2020 року, але безрезультатно. У результаті 31 грудня 2019 року президент Олександр Лукашенко розпорядився шукати нафту в іншому місці. У тому числі йшлося про залізничні поставки з балтійських портів і реверсі по одній або двом ниткам нафтопроводу «Дружба». Напередодні можливість такого реверсу з технічної точки зору спростувала Польща.

Причиною проблем у переговорах став російський податковий маневр, через який вартість нафти для Білорусі буде підвищуватися. Одночасно з цим Москва хоче зберегти премії своїм нафтовим компаніям, про які домовилися в 2011 році. У зв'язку з цим, вважають в Білорусі, купувати російську нафту їм доведеться за цінами вище світових.

Схожі новини