Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Луцьку є кав’ярня, де працюють юнаки із синдромом Дауна

У різдвяні свята в Луцьку гостинно відчинила свої двері незвичайна кав’ярня. У ній варять смачну каву та подають гостям тістечка юнаки із... синдромом Дауна.

Це їхня перша робота! І перша можливість бути корисним в суспільстві, яке, на жаль, не завжди розуміє й готове прийняти таких, як вони.

Кафе має назву «Старе місто». Колись однойменний заклад тут відкрили бійці АТО, та він невдовзі припинив своє існування. Нове життя у ті ж стіни вирішила вдихнути громадська організація «Даун-синдром». Тільки офіціантами працевлаштувати не простих, а «сонячних» людей. Адже подібна практика в світі давно успішна.

Сьогодні тут відвідувачів обслуговують 20-річний Андрій Мельник та 18-річний Валентин Новосад. Хлопці дуже старанні! Як філігранно вони подають горнятка із ароматним напоєм, як услужливо пропонують до кави ще щось! Вони чи не вперше відчули себе потрібними комусь зі сторонніх, а не лише найріднішим, зрозуміли, що світ таки не без добрих людей. Сьогодні вони готують каву під наглядом досвідченого баристи. Та невдовзі, вірять, зможуть все виконувати самостійно.

А якщо проект вдасться, і лучани та туристи не обходитимуть «Старе місто», то сюди на стажування зможуть запрошувати «сонячну» молодь з інших міст України. Передаватимуть свій досвід.

— Коли мій син ще вчився у школі, я постійно думала: а що ж він робитиме далі? Андрій у профтехучилищі здобув спеціальність фотографа, але на роботу його ніхто брати не поспішав. А тут є реальна можливість реалізуватися, — говорить Олена Мельник.
— Головне при цьому, що наші діти себе реалізують не просто як люди з інвалідністю, а як особистості, — додає Лариса Новосад.

Схожі новини