Передплата 2024 ВЗ

Україна розглядає можливість скликання Радбезу ООН через збиття українського літака в Ірані

  • 14.01.2020, 08:58
  • 418

Україна розглядає можливість скликання засідання Ради безпеки ООН у зв’язку із авіакатастрофою літака МАУ в Ірані.

Про це в інтерв'ю виданню Цензор.НЕТ розповів секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов.

«Це розглядається. Але для початку ми маємо з’ясувати — атака на наш літак була навмисною чи випадковою? Від цієї оцінки залежить напрям наших дій. У кожного дипломатичного процесу має бути своя логіка та послідовність», — зазначив він.
За його словами, переважна більшість загиблих на борту українського літака були іранцями, а тому наразі РНБО не вбачає спроби навмисної атаки.

Водночас, Данілов зазначив, що ООН зараз є не достатньо ефективною організацією. «Дуже багато записано в статуті ООН, на жаль, багато з того доволі тривалий час не виконується. Там фактично вказано, наприклад, що Російська Федерація не мала б анексувати український Крим та частину Донецької та Луганської областей, але вона це робить. Тобто не варто покладатись на те, дієвість чого не є доконаною. Радбез ООН не може нам допомогти з врегулюванням російської агресії, тож занадто багато сподівань не треба покладати. На превеликий жаль, ООН — зараз організація не достатньо ефективна, а її рішення почасти лише консультативні та декларативні і, на жаль, не лише ООН», — пояснив він.

Нагадаємо, 8 січня біля аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані розбився літак рейсу PS752 компанії «Міжнародні авіалінії України», загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий «внаслідок ненавмисної людської помилки» та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.

Командувач ВПС і військово-космічними військами Корпусу вартових Ісламської революції, бригадний генерал Амір-Алі Хаджізаде взяв на себе відповідальність за збиття українського літака. Він заявив, що оператор іранської системи протиповітряної оборони помилково прийняв літак МАУ за «крилату ракету».

Схожі новини