Передплата 2024 ВЗ

Трамп образився, що Нобелівську премію миру отримав не він, а прем'єр Ефіопії

  • 11.01.2020, 11:58
  • 805

Президент США Дональд Трамп вважає, що саме він заслуговує отримати Нобелівську премію миру, а зовсім не прем'єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед.

Про це він сказав на зустрічі з виборцями у штаті Огайо, передає DT.UA.

«Я збираюся розповісти вам про Нобелівську премію миру. Я уклав угоду, я врятував країну, і я почув, що глава цієї країни отримує Нобелівську премію миру за врятування країни», — сказав Трамп.

Як передає Business Insider, у минулому році Трамп пропонував допомогти укласти угоду між прем'єром Ефіопії Абієм Ахмедом та прем'єр-міністром Єгипту щодо дамби на Нілі.

Втім нагороду Ахмеду присудили з формулюванням: «За зусилля із досягнення миру і міжнародного співробітництва та, зокрема, за рішучі ініціативи із вирішення прикордонного конфлікту з сусідньою Еритреєю». Разом із президентом Еритреї він розробив принципи мирної угоди, щоб покласти край тупикової ситуації «ні миру, ні війни» між Ефіопією й Еритреєю.

Насильство в Ефіопії, яке почалося з акцій протесту проти прем'єр-міністра Абія Ахмеда і швидко переросло в етнічні зіткнення, призвело до загибелі 67 осіб у штаті Оромія, повідомив представник поліції в п'ятницю.

«Загальне число загиблих в Оромії — 67», — сказав начальник регіональної поліції, додавши, що п'ятеро з загиблих були поліцейськими, повідомляє The Guardian.

Різке зростання числа жертв сталося, коли високопоставлений активіст під час протестів звинуватив Абія, лауреата Нобелівської премії миру цього року, у тому, що він діє як диктатор і запропонував йому кинути виклик йому на виборах, запланованих на наступний рік.

У середу спалахнуло зіткнення в столиці Аддіс-Абебі, а також у більшій частині регіону Оромія в Ефіопії після того, як активіст Джавар Мохаммед звинуватив сили безпеки в спробі організувати напад на нього. Поліція спростувала звинувачення. В інтерв'ю у своїй резиденції в Аддіс-Абебі Джавар сказав AFP, що Абій, схоже, повертає Ефіопію до «старих шляхів» авторитарного правління.

Схожі новини