Передплата 2024 «Добрий господар»

Іран запросив Boeing долучитися до розслідування катастрофи літака МАУ

  • 10.01.2020, 11:57
  • 474

В Ірані заявили, що ведуть розслідування катастрофи українського літака над Тегераном у відповідності зі стандартами Міжнародної організації цивільної авіації та запросили до розслідування компанію Boeing.

Про це 10 січня повідомив представник МЗС Ірану Аббас Муссаві, передає Українськаправда з посиланням на IRNA.

Мусаві заявив, що Україна як власник літака і компанія Boeing як її виробник були запрошені для участі в розслідуванні.

Він додав, що Ісламська Республіка Іран вітає присутність експертів з країн, громадяни яких загинули внаслідок аварії.

Іран також закликав канадського прем'єр-міністра Джастіна Трюдо та уряди інших країн надіслати своїх фахівців для участі в розслідуванні.

Відзначимо, що агентство назвало повідомлення про збиття літака МАУ іранськими ракетами «підозрілою пропагандою, що поширюється західними джерелами».

Раніше прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оприлюднив дані розвідки, які свідчать про те, що український «Боїнг» збила іранська ракета.

Крім того, у четвер кілька західних ЗМІ оприлюднили версію спецслужб США щодо падіння літака МАУ в Ірані. Вони підозрюють, що авіалайнер був помилково збитий іранською ракетою російського виробництва.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон також заявив про наявність певного об'єму інформації, яка дозволяє припустити, що український літак в Ірані був збитий ракетою.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що версія про попадання ракети в літак не виключається, але на сьогодні не є підтвердженою. Він закликав США, Канаду і Великобританію надати докази, що стосуються катастрофи літака МАУ в Ірані.

Нагадаємо, вранці 8 січня у столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс «Тегеран-Київ». На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив. Усі 9 членів екіпажу, а також 2 пасажири були громадянами України.

Серед загиблих були громадяни 7 країн: з Ірану 82; з Канади 63; зі Швеції 10; з Афганістану 4; зі ФРН 3, із Великої Британії 3, з України 11 громадян (2 пасажири й 9 членів екіпажу).

Схожі новини