Передплата 2024 ВЗ

США приєднаються до розслідування катастрофи українського літака в Ірані

  • 10.01.2020, 09:58
  • 501

Національне управління з безпеки транспорту Сполучених Штатів Америки (NTSB) погодило запрошення Ірану взяти участь в розслідуванні авіакатастрофи українського літака в Тегерані 8 січня.

е підтвердили в управлінні, повідомляє Громадське з посиланням на Reuters.

Там зазначили, що Центр оперативного реагування отримав офіційне повідомлення від Ірану про авіакатастрофу літака МАУ.

«NTSB призначив акредитованого представника для розслідування катастрофи», — йдеться в повідомлені.

Участь США в розслідування підтвердила і іранська сторона.

«Національне управління з безпеки транспорту США відповіло нашому головному слідчому і повідомило про акредитованого представника», — сказав Reuters представник Ірану в Міжнародній організації цивільної авіації при ООН Фахат Парвареш.

Він додав, що Канада також вже призначила акредитованого представника. Їм готові надати візи.

Зазначається, що США можуть брати участь в розслідуванні, оскільки Boeing 737−800NG, який зазнав катастрофи в Ірані, був спроєктований і збудований в Сполучених Штатах.

Нагадаємо, раніше в Ірані заявили, що юридичний представник компанії Boeing братиме участь у розслідуванні авіакатастрофи.

Управління цивільної авіації Ірану також заявляло, що не передаватиме компанії Boeing чорні скриньки пасажирського літака Boeing-737−800 української компанії «Міжнародні авіалінії України», що розбився в Ірані. В МЗС України пояснили, що цей крок відповідає міжнародному праву й Іран є головною країною розслідування аварії.

Нагадаємо, 9 січня прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що дані канадської розвідки та розвідки союзників вказують на те, що український літак збила іранська ракета.

А The New York Times опублікувало відео, на якому ймовірно зафіксований момент ураження ракетою літака української компанії МАУ.

Раніше в американських ЗМІ з'явились публікації про те, що, за даними Пентагону, український літак було збито російською ракетою, яку запустили іранські військові.

До цього у Раді національної безпеки та оборони України заявляли, що одна з версій катастрофи літака МАУ — збиття зенітною ракетою. Також в РНБО є три «секретні» версії авіакатастрофи.

Літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» розбився уночі 8 січня невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту Імам Хомейні, що на околицях Тегерана.

На борту перебували 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі вони загинули. Серед жертв авіакатастрофи — 11 українців.
Серед загиблих також було 82 громадяни Ірану, 63 — Канади, 10 — Швеції, 4 — Афганістану, а також по 3 громадяни Німеччини та Великої Британії.

Схожі новини