Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Частину звільнених з полону українців переводять в госпіталь у Пущі-Водиці

  • 10.01.2020, 09:34
  • 514

Частину звільнених з полону громадян України перевели до "Українського госпіталю для ветеранів війни "Лісова Поляна" з "Феофанії". Також планується переведення частини людей до іншого шпиталю.

Про це розповів начальник управління міністерства у справах ветеранів Сергій Мокренюк, передає УНН.

«Зараз скільки знаходиться в „Феофанії“ я не можу сказати. Тому що невелика частина була вже переведена в „Лісову поляну“ і зараз ухвалюється рішення про переведення частини в „Лісову поляну“, частини в інший шпиталь. Цим займається спеціальна людина, радник міністра, який відповідає за медичне забезпечення. Там є дуже великі нюанси щодо надання їм медичної допомоги. Не всякий заклад є спроможний надати цю допомогу точково. Тому ми групуємо їх по тій логіці, де краще їм нададуть допомогу. Власне, зараз приймаємо рішення про переміщення їх в інші заклади, щоб допомога була комплексною», — сказав Сергій Мокренюк.

Він зазначив, що серед звільнених утримуваних були й ті, хто 30 грудня не став лікуватись і поїхав.

«Але зараз минув час, і вони кажуть «ми хочемо поїхати в «Лісову поляну». Зараз ми організовуємо таку поїздку на адаптацію. Є випадок, коли людина 2−3 дні побула, сказала, що «я пішов», а потім повертається, і каже «хочу продовжити лікування в Феофанії». Зараз йому надається медична допомога. Тому тут немає якоїсь системи, все дуже унікально і персоналізовано», — зазначив Сергій Мокренюк.

Він також зазначив, що основною проблемою у звільнених полонених є проблема із зубами.

«Їм всім абсолютно потрібно робити зуби. І це вартісні процедури, але сьогодні ми з партнерами-стоматологами домовились, мінімум, те що буде проведене всім — це оцінка стану, на підставі якого можна буде робити дорожню карту щодо подальшого надання стоматологічних послуг. Їм вже якісь лікувальні процедури в цій частини проведені, але не такі, які треба. Вони проведені у зв’язку з гострими випадками. Повноцінно надати стоматологічну допомогу сьогодні всім неможливо. Ми розуміємо, що це питання відтерміновано в часі», — додав Сергій Мокренюк.

29 грудня, перед Новим роком, відбулося звільнення утримуваних осіб з ОРДЛО. На підконтрольну Україні територію повернулось 76 утримуваних осіб. Пізніше Офіс Президента опублікував детальний список українців, які повернулися.

Схожі новини