Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Екс-топ-менеджери ПриватБанку оскаржують у суді його націоналізацію

  • 09.01.2020, 11:33
  • 858

2 січня Господарський суд м. Києва відкрив провадження за позовами низки екс-топ-менеджерів та екс-акціонерів ПриватБанку (Олександра Дубілета, Тимура Новікова, Олега Гороховського тощо) про визнання недійсними договорів про придбання акцій, які були укладені в грудні 2016 року під час націоналізації банку.

Про це повідомляє Finbalance, передає ЕП

З аналогічними позовами в Госпсуд м. Києва в кінці грудня 2019 року звернулися й інші колишні топ-менеджери ПриватБанку, які також володіли міноритарними пакетами акцій фінустанови, — екс-перший заступник глави правління Володимир Яценко (0,3229%), екс-заступник глави правління Тетяна Гур’єва (0,2422%), екс-заступник глави правління Людмила Шмальченко (0,1614%) тощо.

Як випливає із судових матеріалів, колишні керівники ПриватБанку в судовому порядку оскаржують в т. ч. операцію bail-in — примусову конвертацію їх депозитів у нові акції банку, які були випущені в грудні 2016 року під час націоналізації ПриватБанку, а потім зрештою з усіма «старими» акціями банку (загалом — 100%) були викуплені державою (в особі Мінфіну) за 1 грн.

У 2017−2018 роках вказані екс-топи ПриватБанку вже зверталися з позовами до держави в Печерський райсуд м. Києва, однак тоді цей суд відмовився розглядати відповідні позовні заяви, в т. ч. висловивши думку, що такі спори — це компетенція судів господарської юрисдикції.

Як свідчать судові матеріали, в грудні 2019 року з позовами до ПриватБанку та Міністерства фінансів у Госпсуд м. Києва звернулася також низка компаній, кошти яких теж потрапили під bail-in. Йдеться, зокрема, про ТОВ «Фінансова компанія «Фінілон», ТОВ «Хім-Ойл-Транзит-Юкрейн», ТОВ «Партнер-Експі», ТОВ «КС Групп», ТОВ «Реватіс», ТОВ «Сонго», ТОВ «Керуючий адміністратор пенсійних фондів «Паритет», Hangli International Holdings Limited, Craentex Investments LTD, Veliona Trading LTD, Hetterington Group LTD, Saviento Investments LTD, Birgminton Investing Inc тощо.

Схожі новини