Передплата 2024 «Добра кухня»

У Мінцифри пропонують запровадити нову групу ФОП для ІТ-компаній

  • 08.01.2020, 19:17
  • 650

У Міністерстві цифрової трансформації України пропонують запровадити 5-ту групу спрощеної системи оподаткування, на яку можуть перевести компанії, частка витрат на зарплату у яких перевищує 75% собівартості вироблених послуг, зокрема ІТ-компанії.

Відповідну пропозиції презентував заступник міністр цифрової трансформації Олександр Борняков, передає Громадське

За його словами, нова група ФОП працюватиме для ІТ-компаній, а не для фахівців. Вона має дозволити компаніям оформлювати трудові відносини зі своїми працівниками офіційно та ліквідувати схему, коли компанія співпрацює зі своїми працівниками, оформлюючи їх як окремих ФОПів.

У Мінцифри пропонують, щоб компанії могли перейти на спрощену систему оподаткування, сплачуючи 4−7% своїх доходів у вигляді податку. Крім цього, щомісяця компанія повинна буде сплачувати по 2 розміри єдиного соціального внеску з мінімальної зарплати за кожного свого найманого працівника (наразі це 2078,12 гривні) та військовий збір.

«Провівши години аналізу, вважаємо це найкращою ідеєю, яка дозволить буквально створити індустрію, в які буде працювати не 200 тисяч юридично не пов’язаних між собою ФОПів, а повноцінні прозорі компанії», — повідомив Борняков.

Для того, аби перейти на нову групу спрощеної системи оподаткування в уряді пропонують висувати вимоги до компаній. Серед них:

Кількість працівників компанії має становити не менше 10 осіб;

Понад 75% прибутку має формувати експорт;

Частка зарплат у собівартості — понад 75%;

Середня зарплата одного працівника не менша за 5 мінімальних зарплат.

«Модель зберігає механізм забезпечення соціальних гарантій працівників та не збільшує податкового навантаження та адміністрування. Адже з одного боку для ІТ-компаній вводиться податок та звітність, а з іншого — ми скасовуємо низку податків для працівників», — додав урядовець.

Схожі новини