Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівські лікарні й музеї масово змінюють “прописку”

Уже перереєструвалися в інші населені пункти Центр медицини катастроф, онкоцентр та госпіталь імені Юрія Липи

Львівщину накрила хвиля перереєстрацій. Заклади, що перебувають у комунальній власності Львівської обласної ради, але фізично розташовані у Львові, «розповзаються» з території міста. Услід за перереєстрацією Львівської обласної клінічної лікарні зі Львова у Великий Любінь, змінили юридичну адресу ще три львівські лікарні.

Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (вул. Миколайчука, 9) перереєстровано у село Завадівка Турківського району. Львівський державний онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр (вул. Я. Гашека, 2а) — у місто Старий Самбір. Львівський обласний госпіталь ветеранів війни та репресованих ім. Ю. Липи (вул. В. Івасюка, 31 у місті Винники) — у смт. Дубляни Самбірського району. А це означає, що податок на доходи з фізичних осіб тепер буде надходити у місцеві бюджети цих населених пунктів, а міський бюджет Львова ці гроші втрачатиме. Львівська міська рада негативно ставиться до процесу перереєстрації закладів.

«Жодних погоджень чи обговорень цих рішень, жодних повідомлень про це для нас від обласної ради не було, — повідомили в департаменті гуманітарної політики ЛМР. — І це неприпустимо, тому що Львів — обласний центр, третина мешканців області проживає у Львові. Більшість працівників лікарні та їхні відвідувачі є львів’яни, які користуються інфраструктурою міста, відвідують навчальні заклади. І ми з міського бюджету витрачаємо кошти на інфраструктуру навколо лікарні. І при цьому бачимо таке абсурдне рішення про зміну місцезнаходження лікарні. Оскільки територіально і за фактом перереєстровані лікарні продовжують бути у Львові і надавати медичні послуги саме тут».

Львівська міськрада звернулася до Державної податкової служби, прем’єр-міністра України, міністра охорони здоров’я, Львівської облради щодо ситуації, яка склалась із перереєструванням львівських обласних лікарень. Зокрема, у листах йдеться, що більшість працівників обласних лікарень є мешканцями міста Львова. Тому вони та члени їхніх сімей користуються освітянськими послугами, отримують первинну медичну допомогу, різні пільги та субсидії, мають змогу займатися фізичною культурою та спортом в дитячо-юнацьких школах та на відкритих майданчиках. А видатки на освіту, охорону здоров’я, соціальний захист та соціальне забезпечення, культуру, фізичну культуру і спорт, відповідно до ст. 89 Бюджетного кодексу, здійснюється саме з загального фонду міського бюджету.

Крім трьох лікарень змінити «прописку» хоче також Львівський музей історії релігії. Мерія закликала обласну владу не перереєстровувати заклади культури, які знаходяться у Львові, у інші населені пункти. «Дуже дивна ситуація, коли установа культури, яка працює у самому серці Львова, перереєстровується в інше місто чи селище, — зазначив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко. — Працівники музею мешкають, працюють, творять у Львові, а хтось тим й іншим незрозумілим рішенням робить повний абсурд. Окрім того 2020 рік є роком з фокусом на культуру, в рамках якого буде ряд грантових проектів, до якого долучатимуться не лише міські, а й різного рівня установи. Це (зміна юридичної адреси. — Авт.) дивно з кількох причин і здорового пояснення цьому немає».

Директор Львівського музею історії релігії Орест Малиць повідомив «ВЗ», що наразі не йдеться про зміну юридичної адреси музею. «Я чув, що в обласній раді йдуть якісь розмови про це, але офіційно мене ніхто про це не повідомляв, — сказав пан директор. — Якщо мене поставлять до відома, то і першу чергу треба буде з’ясувати, для чого це робиться і чи не буде в тому якоїсь загрози для музею».

За інформацією «ВЗ», змінити юридичну адресу на Червоноград має намір Львівський історичний музей. Однак директор цього музею Роман Чмелик не підтвердив і не спростував цієї інформації. Він просто кинув трубку і перестав відповідати на дзвінки.

Схожі новини