Передплата 2024 ВЗ

Boeing 737 Max виявився провалом десятиліття в авіації

  • 07.01.2020, 14:58
  • 1 277

Boeing останнім часом страждає від низки невдач. Спершу у Boeing 737 Max виявили проблеми з програмним забезпеченням, які змусили авіакомпанію призупинити польоти останніх моделей авіалайнерів.

А минулого місяця космічний корабель Boeing Starliner вийшов на неправильну орбіту, поставивши майбутнє польотів в космос під загрозу. Незважаючи на те, що компанія намагалася вирішити ці проблеми, у літаків Боїнга знайшли додаткові несправності з проводкою і двигунами, які поставили під ризик весь модельний ряд 737. Про це повідомляє Сьогодні.LifeStyle.

Після впровадження термінових виправлень програмного забезпечення Системи поліпшення характеристик маневрування (MCAS) Boeing 737 Max, яка була винною в авіакатастрофах 2018 і 2019 роках, здавалося, що проблеми вирішені і найгірше позаду. Однак Федеральне управління цивільної авіації США змусило провести ретельний внутрішній аудит, який виявив ще більше серйозних проблем, які можуть зачепити навіть ті літаки, які вже експлуатуються.

Згідно з джерелами The New York Times, Boeing виявив проблеми з проводкою, яка контролює хвостове оперення 737 Max. Експерти виявили близьке розташування двох пучків проводів, які з часом можуть перетератися і викликати коротке замикання, як наслідок — ймовірне падіння літака з ешелону. І це лише верхівка айсберга.

Також виявлені проблеми з двигунами CFM International LEAP-1B, встановленими на 737 Max. Оцінка показала наявність технічного прорахунку в конструкції, яка з часом могла викликати руйнування двигуна. Незважаючи на те, що ймовірність руйнування була оцінена як мінімальна, щоб регулятори вимагали негайних змін, наявність такого ризику досить, щоб утримати авіакомпанії і пасажирів від довіри до Boeing 737 Max.

Boeing 737 Max повинен був стати найбільшим досягненням американської корпорації. Замість цього він став його найбільшою катастрофою десятиліття. І хоча Boeing може стверджувати, що подібні недоліки час від часу виявляються, виявлені проблеми та ставлення виробника до них особливої впевненості в літаку або компанії не викликають. Особливо, коли критичні недоліки можуть потенційно торкнутися навіть 737 Next Generation й інших літаків модельного ряду 737, який вважається наймасовішим у цивільній авіації.

Схожі новини