Передплата 2024 «Добрий господар»

Парламент Ірану проголосував за визнання Пентагону терористичною організацією, — ЗМІ

  • 07.01.2020, 10:58
  • 951

Іранський парламент на відкритому засіданні ухвалив рішення внести Міністерство оборони США у свій список терористичних організацій

Як повідомляє агентство Tasnim, документ одноголосно підтримали 206 депутатів, передає Громадське.

У законопроєкті зазначено, що до терористів прирівнюються «всі члени Пентагону і пов'язані з ним установи та організації, а також керівники, причетні до загибелі Сулеймані». До цього влада визнавала терористами лише Центральне командування Збройних сил США.

Також, як повідомляє агентство Far, згідно з рішенням, силам спеціального призначення «Аль Кудс» мають виділити 200 мільйонів євро для зміцнення обороноздатності країни.

Перед цим стало відомо, що Сполучені Штати відмовили у видачі візи міністру закордонних справ Ірану Мохаммаду Джаваду Заріфу, який мав відвідати засідання Ради Безпеки ООН у Нью-Йорку 9 січня.

Нагадаємо, 27 грудня в Іраку атакували американську військову базу, унаслідок чого загинув один американський цивільний підрядник, а кілька військовослужбовців США та працівників з Іраку зазнали поранень.

США заявили про причетність до цієї атаки шиїтського угруповання «Катаіб Хізбалла», яке пов'язують з Іраном. І 29 грудня 2019 року американські військові провели серію «точних оборонних ударів» по базах «Катаіб Хізбалла» в Іраку та Сирії.

31 грудня в столиці Іраку Багдаді декілька тисяч протестувальників атакували посольство США. Це сталося після поховання загиблих від американського авіаудару по угрупованню «Катаіб Хізболла». Учасники демонстрації намагалися штурмувати дипломатичну установу, деяким з них вдалося зламати ворота та прорватися всередину. Також протестувальники підпалили паркан і кидали каміння у камери відеоспостереження.

У ніч на 3 січня США завдали ракетного удару по міжнародному аеропорту Багдада в Іраку. Внаслідок цього загинули щонайменше семеро людей, зокрема командувач спецпідрозділу «Кодс», що належить до Корпусу вартових Ісламської революції Ірану, генерал Касем Сулеймані. Він тоді перебував на зустрічі з представниками іракських «Сил народної мобілізації».

В офіційному повідомленні американське Міністерство оборони (Пентагон) заявило про причетність Касема Сулеймані до нападу на американську військову базу в Іраку 27 грудня та організації штурму посольства США в Багдаді. Там також додали, що мета авіаудару 3 січня — «стримування подальших наступальних планів Ірану».

Посольство Сполучених Штатів Америки в Іраку закликало американських громадян терміново залишити країну після ракетного удару США по аеродрому в Багдаді.

Після того, як вбивство іранського генерала Касема Сулеймані призвело до зростання напруження в регіоні, Сполучені Штати вирішили направити до Близького Сходу додаткові майже 4000 солдатів.

Схожі новини