Передплата 2024 ВЗ

Глава РПЦ Кіріл оскандалився закликом до скромності

Московський патріарх Кіріл (Володимир Гундяєв), який має резиденцію за 2,8 млрд рублів, яхту вартістю в млн і годинник за 30 тис. євро, закликав православних віруючих "відмовитися від комфорту, як найвищої цінності".

Як повідомляє The Insider, саме з таким посилом патріарх привітав православних християн з наступаючим Різдвом.

Крім відмови від комфорту, патріарх Кирило також закликав людей не уподібнюватися Іродові своїми справами, ставлячи на перше місце власний добробут і комфорт. Глава РПЦ запропонував відкинути «тягар пристрастей» і замість цього помолитися про зміцнення єдності православ'я і «примноження любові».

Журналісти видання вирішили нагадати росіянам, від яких предметів не зміг відмовитися сам патріарх. В першу чергу згадується резиденція для Гундяєва, про будівництво якої стало відомо в травні 2019 року. Як стало відомо, під неї відреставрують колишнє подвір'я службовців Феодорівського государева собору в Пушкіні. Сам проект обійдеться в 2,8 млрд рублів.

Крім споруджуваної резиденції, у володінні патріарха є також і квартира в знаменитому Будинку на набережній в Москві. З нею в 2012 році був пов'язаний скандал.

«Жінка на ім'я Лідія Леонова, яка живе в одній з квартир знаменитого Будинку на набережній в Москві (будинок 2 по вулиці Серафимовича), подала позов до сусіда. Під час ремонтних робіт той нібито запилив її квартиру і майно в ній (звучав термін «нанопиль», через яку меблі і книги стали непридатними). В якості компенсації Леонова нібито вимагала у відповідача квартиру, але суд постановив стягнути на її користь 20 млн рублів за моральну та матеріальну шкоду «, — пише видання.

Як виявилося, за словами відповідача — колишнього міністра охорони здоров'я Росії, кардіолога і священика Юрія Шевченка, — власником квартири виявився діючий патріарх Московський і всієї Русі Кіріл. А жінка на прізвище Леонова — це його родичка.

Пригадали голові РПЦ і його перельоти на бізнес-літаку Gulfstream G450 вартістю $ 43 млн. Зокрема, в серпні 2017 року Патріарх прилетів на Gulfstream G450 в Курган, де відзначалося 200-річчя богослова, начальника Руської духовної місії в Єрусалимі Антоніна (Капустіна). Патріарха супроводжував повпред президента в Уральському федеральному окрузі Ігор Холманских. Курганська преса звернула увагу на розкішний бізнес-джет і підрахувала, що вартість перельоту глави РПЦ могла скласти 3,6 млн рублів.

Не забули і про дорогу яхту «Паллада», яка стоїть на балансі РПЦ, головою якої є патріарх Кіріло, і служить для річкових вояжів самого патріарха і високопоставлених гостей, яких він приймає на Валаамі. Вартість судна оцінюється в $ 4 млн.

І, звичайно, не забуваємо про скандал з елітними годинником Breguet.

«Скандал вибухнув, коли на руці патріарха Кіріла був помічений годинник Breguet за € 30 000 (які фотослужба РПЦ потім прибрала на фотографії, забувши стерти їх відображення на столі). Breguet глави РПЦ потрапив в об'єктиви українських фотографів під час візиту в Україну в 2009 році. Судячи з фотографій, у патріарха Кирила — класична модель Breguet з корпусом з білого золота і ремінцем зі шкіри крокодила», — написали журналісти.

Схожі новини