Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ВАКС арештував експерших віце-прем'єр-міністрів України Клюєва та Арбузова. Правда, їх шукають (доповнено)

Вищий антикорупційний суд заочно заарештував колишніх перших віце-прем’єр-міністрів України уряду Миколи Азарова Андрія Клюєва та Сергія Арбузова.

Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу ВАКС.

«Сьогодні, 3 січня, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду розглянув клопотання детектива Національного антикорупційного бюро та обрав запобіжний захід колишньому першому віце-прем'єр-міністру України уряду Миколи Азарова у вигляді тримання під вартою», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що враховуючи, що підозрюваного оголошено у міжнародний розшук, слідчий суддя обрав вказаний запобіжний захід відповідно до вимог ч. 6 ст. 193 КПК України.

«Згідно з цієї статтею, після затримання підозрюваного і не пізніш як через сорок вісім годин з часу його доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя за участю підозрюваного розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м’який запобіжний захід», — зазначається в повідомленні.

Також, повідомляється, що ексчиновник підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 К К України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Так, з 2010 року по 2012 рік Андрій Клюєв був першим віце-прем'єр-міністром України уряду Миколи Азарова.

Нагадаємо, що Клюєв підозрюється у заволодінні в період травня 2010 року — квітня 2011 року державним майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненим за попередньою змовою групою осіб, повторно та в особливо великих розмірах (частина 5 статті 191 ККУ).

Наприкінці березня 2019 року Печерський районний суд Києва дозволив Генеральній прокуратурі проводити спеціальне досудове розслідування стосовно Андрія Клюєва за підозрою у заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі шляхом зловживання своїм службовим становищем.

За даними слідства, колишній чиновник заволодів коштами держави на користь підприємств, де мав істотну частку. Зокрема, ВАТ «Завод напівпровідників» отримав 170 млн грн, АТ «ВКП «Металіст» — 3,28 млн грн, ТОВ «Рекуперація свинцю» — 22 млн грн.

Також Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для колишнього першого віце-прем'єр-міністра України Сергія Арбузова.

На своїй сторінці ВАКС у Facebook зазначає, що слідчий суддя розглянув клопотання детектива Національного антикорупційного бюро та обрав запобіжний захід колишньому першому віце-прем'єр-міністру уряду Миколи Азарова у вигляді тримання під вартою.

«Враховуючи, що підозрюваного оголошено у міжнародний розшук, слідчий суддя обрав вказаний запобіжний захід… після затримання підозрюваного і не пізніш як через сорок вісім годин з часу його доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя за участю підозрюваного розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м’який запобіжний захід».

Додамо, що Генпрокуратура завершила слідство у справі Арбузова у січні 2019 року. Йому інкримінується ч.5 ст. 191 К К України: зловживання службовим становищем у складі злочинної організації, що призвело до розтрати 220 млн грн.

У 2017 році російське видання РБК зібрало відомості про екс-президента Віктора Януковича і його оточення через три роки після їх втечі з України.

Один з найближчих соратників сімейства Януковичів колишній перший віце-прем'єр, а після відставки Миколи Азарова в.о. прем'єр-міністра Сергій Арбузов стверджував, що бізнес в Росії не веде і повністю зосереджений на науці.

Зазначалось, що він керує Центром досліджень економічного і соціокультурного розвитку країн СНД, Центральної та Східної Європи.

«Правда, на простого економіста Арбузов схожий мало — зустріч з кореспондентом РБК він призначив у спеціально орендованому залі готелю „Савой“ у самому центрі Москви, пересувається глава невеликого наукового інституту в супроводі кількох професійних охоронців», — зазначало видання.

Схожі новини