Передплата 2024 «Добрий господар»

Новопризначений керівник розслідування "справ Майдану" може бути фігурантом "плівок судді Вовка"

Адвокатка родин Небесної сотні вважає, що в Олександра Буряка - конфлікт інтересів

Про це правозахиниця Євгенія Закревська написала на своїй сторінці у Facebook.

Коментуючи призначення Олександра Буряка керівником відділу з розслідування «справМайдану» в ДБР, Закревська нагадала, що Буряк міг бути ймовірним фігурантом скандальних «плівок судді Вовка».

Нагадаємо, у липні 2019-го Національне антикорупційне бюро України оприлюднило записи розмов судді Павла Вовка, голови Окружного адмінсуду Києва. Аудіозаписи свідчать про його спроби тиску на колег-суддів, «замовні» рішення суду, шантаж чиновників, взаємозв'язки зі спецслужбами тощо.Згодом цю справу розслідувала ГПУ.

На одному із записів йдеться про скандального суддю Євгена Аблова (заступника Вовка). Саме він 9 грудня 2013 року ухвалив судове рішення, яке фактично легітимізувало розгін Майдану.

Розглянувши позов фізичної особи, Аблов зобов’язав правоохоронців та інших чиновників «припинитиправопорушення», які нібито відбувалися через масові протести в центрі Києва, і «забезпечити вільне пересування громадян, автотранспорту та безпеку дорожнього руху». Рішення набуло чинності і вже в ніч на 11 грудня 2013 року відбулася одна з перших спроб розігнати Майдан.

Пізніше Аблов, який після Революції Гідності залишився працювати в Окружному адмінсуді Києва, хотів очолити підрозділ ДБР в Миколаєві, але програв конкурс.

Однак оприлюднені НАБУ аудіозаписи свідчать, що суддя Павло Вовк намагався допомогти Аблову все ж домогтися цього призначення через оскарження рішення конкурсної комісії. Для цього Вовк у травні 2019 року дзвонив якомусь «Саші» (за інформацією Слідство.інфо, це був саме Олександр Буряк), щоб узгодити з керівництвом ДБР такий крок.

«Саш, дивись, у нас є одне питання. […] У нас є Аблов, який судиться з конкурсною комісією та каже: „Неправильно ви зі мною розібралися“. Угу. Ось, і ми готові вийти на фінальне рішення. Так, по Миколаєву. По Миколаєву стосується. Ось, у вас принципово нема заперечень, що він виграє цю позицію? Там все якось реалізувати. Можеш поговорити з Олею [ймовірно з Ольгою Варченко, першою заступницею голови ДБР — за інформацією Слідство. інфо], порадитися?» — каже на записі Вовк, звертаючись імовірно до Буряка.

В іншому епізоді аудіозаписів суддя Павло Вовк радить Аблову, як переконати суддю переглянути рішення конкурсної комісії ДБР: «Скажеш, Паша пішов погоджувати з керівництвом ДБР. Він спілкується і дружить з першим заступником і заступником [Буряк був на той момент заступником голови ДБР]. У вас зараз — втратиш довіру влади, перевірять вас. Комісію контролюють працівники Авакова. Паша з Аваковим погоджував. Так, що приймай рішення. Оскаржувати не будуть».

Нагадавши про ці факти, адвокат родин Небесної сотні Євгенія Закревська висловила подив у зв’язку із призначенням Буряка керівником розслідувань справ Майдану в ДБР.

«Нагадаю, що плівки Вовка виникли саме зі справи Майдану по Аблову. А справа Аблова продовжує розслідуватися. Тобто у Буряка прямий конфлікт інтересів», — написала вона.

Схожі новини