Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У музеї Квітки Цісик урочисто відкрили скульптуру американської співачки з українським корінням

Скульптуру заввишки два метри і вагою понад сто кілограмів виліпила молода скульпторка Єлизавета Білоцерківець.

Спочатку свою роботу представляла у міській раді на конференції, присвяченій творчості Квітки Цісик, та під час концерту пам’яті видатної співачки в Театрі Марії Заньковецької. Нещодавно скульптуру перевезли у музей Квітки Цісик, що розташований у приміщенні СШ № 54.

— Родом я з Луганська, — сказала у роз­мові з кореспондентом «ВЗ» Єлизавета Біло­церківець. — До Львова переїхала у 2015-му, коли на сході України війна з Росією була у розпалі. Вступила на кафедру монументаль­ної скульптури Львівської національної ака­демії мистецтв. Раніше нічого не знала про Квітку. Уперше про американську співачку з українським корінням почула у Львові. Щоб увічнити пам’ять про Квітку Цісик, вжитися в її образ і передати лірично-сумний настрій її пісень, переглядала фото-та відеоматеріали про неї. Скульптуру ліпила під україномовні пісні її ніжного сопрано.

Серед експонатів музею — особисті речі Квітки (сценічні чобітки, рукавички, шкатул­ка, в якій зберігала коштовності, улюблені квіти — маки, якими прикрашала сукні), ноти з її рукописом тексту пісень, афіші концертів у США та Україні, альбоми з її піснями, диск з документальним фільмом «Квітка. Голос в єдиному екземплярі» (єдиний фільм, знятий в Україні, про її життя і творчість), пам’ятна медаль з портретом, виготовлена на честь 60-річчя від дня народження видатної укра­їнки. Зберігається також сертифікат, який свідчить: одна з зірок Всесвіту названа іме­нем Квітки. Купив її американець українсько­го походження, музикант-віртуоз Алекс Гут­махер.

— Чимало експонатів, зокрема особис­ті речі Квітки, подарував її чоловік Ед Рако­вич, — каже координатор музею, вчителька англійської мови Маргарита Савченко. — Тут проводимо вечори пам’яті співачки, «музей­ні уроки». Створив музей вісім років тому меценат, заслужений лікар України, голова правління громадської організації «Незабут­ня Квітка» Роман Грицевич. Її унікальному го­лосу були підвладні як естрадні твори, блюз та рок-музика — так і оперні партії. Світ по­бачили лише два альбоми Квітки Цісик, при­свячені Україні: «Пісні з України» (1980 р.) та «Два кольори» (1989 р.), — обидва зберіга­ються в музеї. На їх створення разом з дру­гим чоловіком, звукорежисером Едом Рако­вичем Квітка витратила 200 тисяч доларів. Недаремно про неї кажуть: «Голос Америки — душа України». До речі, в Америці, де співач­ка прожила життя, такого «будинку скарбу», як у Львові, немає.

Після Другої світової війни родина Цісиків зі Львова емігрувала до США. Там у 1953-му і народилася й виросла Квітка. Лише раз (на початку 1980-х) приїздила з матір’ю у Гали­чину. Нині у місті Лева живе її троюрідна се­стра.

Цікаво, що музей входить в україно-аме­риканський благодійний проєкт «Незабутня Квітка». Музею Квітки Цісик (як і скульптури в повний зріст) немає більше ніде у світі. До того ж скульптура Єлизавети Білоцерківець є проєктом майбутнього пам’ятника співач­ці у Львові.

Фото авторки

Схожі новини