Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В уряді назвали умови для виплати пенсій жителям окупованого Донбасу

  • 02.01.2020, 11:13
  • 1 405

Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба вважає, що питання виплати пенсій у не підконтрольних українському уряду окремих районах Донецької та Луганської областей може бути вирішене тільки в контексті їх деокупації.

«Для Є С виплата пенсій на окупованій території — це правозахисне питання, це дуже важливий нюанс. Вони не можуть не наполягати на тому, що це потрібно робити, але вони також розуміють, що одна річ — хотіти щось зробити, а інша — це мати технічну можливість і можливість у плані безпеки. Сьогодні, в нинішній реальності, таких можливостей немає», — сказав Кулеба в ексклюзивному інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Він зазначив, що наразі існує механізм отримання пенсій, який потребує для одержувачів виїзду на підконтрольну уряду України територію.

«Тому вирішення цієї проблеми безпосередньо зав'язане на процес деокупації. Буде там Пенсійний фонд, працюватимуть платіжні системи — можна буде рухатися далі», — додав віце-прем'єр.

На запитання, чи скептично в такому разі він ставиться до нещодавно зареєстрованого законопроекту про виплату пенсій жителям тимчасово окупованих територій, Кулеба заявив, що такі законодавчі ініціативи мають бути, «тому що потрібно постійно шукати шляхи вирішення питання, але я вважаю, що це питання реально може бути вирішене тільки в контексті деокупації».

Як повідомлялося, наприкінці листопада 2019 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 2083-д, покликаний урегулювати питання виплати пенсій особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Законопроект передбачає надання людям, які жили на тимчасово окупованих територіях і не могли сплачувати страхові внески, права докупити стаж без застосування санкцій. У разі втрати документів надається можливість розраховувати пенсію на підставі інформації з реєстру застрахованих осіб. Також документ скасовує обов'язкову реєстрацію пенсіонерів як тимчасово переміщених осіб для отримання пенсій і передбачає виплату заборгованості за пенсіями без терміну давності (нині діє ліміт — три роки).

Схожі новини