Передплата 2024 «Добрий господар»

Головний рабин Польщі відповів Путіну на "антисемітську свиню"

Звинувачення з боку президента РФ Володимира Путіна на адресу посла Польщі у гітлерівській Німеччині Юзефа Липського в антисемітизмі є безвідповідальними.

Про це йдеться у спільній заяві головного рабина Польщі Михайла Шудріха і голови польського Союзу єврейських громад Клари Колодзейскі-Полтин, опубліковане в газеті Rzech Pospolita, пише Радіо Свобода

У своїй заяві Шудріх і Колодзейскі-Полтин відзначають, що звинувачення Путіна будувалися на «єдиному реченні, вирваному з контексту».

Автори заяви нагадали, що у 1938 р. Польща підтримувала еміграцію євреїв в союзі з сіоністським рухом, якому таємно надавала військову підтримку. До цього, як стверджується у документі, були причетні польські дипломати та особисто посол Липський.

Також у спільній заяві наголошується, що Німеччина «не приховує правди про Другу світову війну».

«Ми бажаємо подібної чесності російській владі, яка почали війну як союзниця Німеччини», — заявили автори звернення.

Нагадаємо: 19 грудня президент Росії Володимир Путін виправдовував введення радянських військ до Польщі в 1939 році тим, що польский уряд нібито не контролював свою армію. Згодом Путін назвав «сволотою і антисемітською свинею» посла Польщі в нацистській Німеччині Юзефа Липського, який підтримував ідею Адольфа Гітлера вислати польських євреїв в Африку.

Схожі новини