Передплата 2024 ВЗ

Коболєв заявив, що погоджені з Газпромом обсяги транзиту на $7 млрд є мінімальними і можуть зрости

  • 31.12.2019, 16:34
  • 513

Гарантовані обсяги транзиту російського газу українською газотранспортною системою, погоджені в укладеній Нафтогазом і Газпромом угоді, є мінімальними і можуть зрости

Про це заявив голова НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв, передає Еспресо.TV.

«Нова транзитна угода містить, по-перше, європейське право. Вона містить чітко прописані гарантії, які за своєю суттю дуже близткі до концепції ship or pay, і, відповідно, ось та сума $ 7,2 млрд фактично була в якійсь мірі прогарантована російською стороною як дохід, який українська сторона отримає протягом наступних 5 років. Ця сума буде більшою і ми сподіваємося, що вона буде більшою, тому що замовлені обсяги — це мінімальні обсяги, які бачить Газпром», — сказав Коболєв.

Голова НАК «Нафтогаз» наголосив, що в разі збільшення обсягів транзиту Росія платитиме по збільшеному тарифу.

«Важливо, що більші обсяги, якщо вони транспортуватимуть українською системою, вони уже транспортуватимуть по більш високих ставках тарифу, бронюючи на денній, квартальній або річній основі. Цифра може вирости, вона не може бути меншою. Я говорю про гарантовану цифру, по якій є чіткі гаранті, підтверджені контрактом, є арбітраж європейської країни, відповідно, з точки зору газового світу, це досить пристойно», — додав Коболєв.

Керівник Нафтогазу також зазначив, що, за його оцінками, в 2020 році РФ може відправити до Європи українською ГТС близько 75 млрд кубометрів газу, якщо не встигне запустити газогін «Північний потік-2».

Схожі новини