Передплата 2024 «Добра кухня»

У Мінсоцполітики пояснили, що боротимуться зі схемами в гуманітарній допомозі, а не з легальними секонд-хендами

  • 30.12.2019, 14:58
  • 542

Ініціатива Міністерства соціальної політики щодо боротьби зі схемами на гуманітарну допомогу не має жодного стосунку до легального бізнесу з продажу в Україні вживаних речей, тобто "секонд-хенду".

Про це заявив заступник міністра соціальної політики Олег Коваль, передає «Інтерфакс-Україна».

«Ми жодним чином не виступаємо проти легальних магазинів з уживаними речами, тобто „секонд-хендом“. Якщо товари в ці магазини завезені й продаються відповідно до норм вітчизняного законодавства, — ми не маємо нічого проти!» — зазначив Коваль.

За словами заступника міністра, частину вантажів, які завозять до України під статусом «гуманітарної допомоги» не роздають людям безкоштовно, як того вимагає законодавство, а продають у магазинах і навіть бутиках. «Це схема! Це корупція! Це ухилення від сплати податків!» — наголосив Олег Коваль.

Мінсоцполітики — єдиний орган в Україні, який може надати тому чи іншому вантажу статус «гуманітарного».

«Коли я очолив робочу групу з надання відповідного статусу, я здивувався обсягами речей, які завозять до України під виглядом „гуманітарки“. Здивувався в негативному сенсі — після перетину кордону ці вантажі практично зникають із наших „радарів“. При цьому кількість потребуючих практично не зменшується. Щорічно від цих схем державний бюджет втрачає до 2 млрд грн. Ось проти цього і спрямована наша ініціатива», — резюмував Коваль.

Раніше Коваль повідомив, що Міністерство соціальної політики розробляє зміни до нормативно-правових актів України щодо заборони ввезення на територію країни вживаних речей як гуманітарної допомоги.

«Ми розробили зміни до нормативно-правових актів щодо заборони ввезення на митну територію України як гуманітарної допомоги одягу та взуття, які були у використанні, крім одягу спеціального призначення, що направляється ЗСУ, СБУ, МВС і ДСНС, а також медичним закладам», — заявив Коваль на прес-конференції 26 грудня.

Схожі новини