Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українська гривня стала рекордсменом зі зміцнення національної валюти: експерти назвали кілька причин

  • 29.12.2019, 18:58
  • 473

У 2019 Україна стала рекордсменом зі зміцнення національної валюти. За даними агентства Bloomberg, в році, що минає гривня зміцнилася на 19%, залишивши далеко позаду всі інші національні валюти.

Про це пише сайт «Сьогодні».

Основним фактором, який зумовив незаплановане зміцнення гривні, експерти вважають великі обсяги зовнішніх інвестицій в українські облігації внутрішньої держпозики (ОВДП).

«У 2019 гривня стала лідером серед світових валют по зміцненню щодо долара США. Валютні надходження від інвесторів в ОВДП, рекордна виручка експортерів агропродукції і значне зниження девальваційних очікувань на валютному ринку стали ключовими факторами, які привели до зміцнення гривні в четвертому кварталі 2019 року» , — говорить керівник підрозділу з корпоративного аналізу ICU Олександр Мартиненко.

Володимир Позній, крім внутрішніх, називає також зовнішні фактори, які зумовили зміцнення гривні.

«Зокрема, зростання допомагав попит інвесторів на ризикові активи на тлі затишшя в торгових війнах, а також м'яка монетарна політика, яку веде ФРС США, європейський Центробанк, Китай та інші країни. На щастя, історія з імпічментом Трампа через телефонної розмови з Володимиром Зеленським не зробила довгострокового впливу ні на економіку, ні на приплив інвестицій. До внутрішніх драйверів зростання можна віднести уповільнення інфляції нижче прогнозних значень і зростання економіки семимильними кроками — і це теж не дивлячись на зміцнення національно й валюти. Економіка отримала імпульс завдяки притоку капіталів «, — перераховує керівник» EXANTE Україна «.

Схожі новини