Передплата 2024 «Добра кухня»

"Нафтогаз України" та "Газпром" наразі не узгодили тексти угод

  • 29.12.2019, 14:13
  • 536

"Нафтогаз України" та "Газпром" станом на неділю, 29 грудня, не узгодили тексти угод, необхідних для підписання.

У Відні стартував четвертий день переговорів, повідомив директор державного підприємства ТОВ «Оператор газотранспортної системи (ГТС) України» Сергій Макогон у Facebook.

Напередодні ввечері голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв написав у Facebook: «Боротьба йде за кожну кому. Було досягнуто певних успіхів, але узгоджених текстів угод станом на поточний момент нема».

Про які саме документи йдеться

20 грудня у Мінську Україна та Росія підписали міжурядовий протокол, що, зокрема, передбачає укладення «Газпромом» з «Оператором ГТС України» міжоператорської угоди для продовження транзиту, а з «Нафтогазом» — договору з бронювання потужностей для транспортування. Угода має бути укладена на п'ять років і передбачати транзитну поставку в 2020 році 65 мільярдів кубометрів газу, в 2021—2024 роках — по 40 мільярдів кубометрів, а також можливість продовження домовленостей на десять років.

Крім того, «Нафтогаз» і «Газпром» повинні підписати мирову угоду, в рамках якої вони врегулюють взаємні претензії за контрактами 2009 року. «Йдуть активні дискусії про принципи і гарантії. Відмовитися від своїх судових претензій ми готові тільки взамін на щось рівноцінне», — пояснив Коболєв. Зокрема, Антимонопольний комітет України повинен відмовитися від штрафу, накладеного на «Газпром» на суму понад 7,4 мільярда доларів.

Раніше щодо одного з пунктів уже досягли домовленостей: за рішенням Стокгольмського арбітражу «Газпром» виплатив Україні 2,9 мільярда доларів.

Схожі новини