Передплата 2024 ВЗ

Влада штучно створила умови, за яких журналістам не можна висвітлювати обмін, - політичний експерт

  • 29.12.2019, 13:05
  • 418

Україна чомусь заблокувала висвітлення засобами масової інформації процесу обміну утримуваними особами, при цьому російські ЗМІ допущені на місце обміну.

Про це 112.ua розповів політичний експерт Володимир Кацман. Він також зазначив, що така заборона для ЗМІ запроваджується вперше.

«Можна згадати фразу глави Офісу президента Андрія Богдана про те, що владі не потрібні журналісти. Тому влада штучно створили умови, при яких не можна висвітлювати обмін. Російські ЗМІ всі допущені, а українські немає. Навіщо? Що за режим секретності, якщо все і так стане явним, адже повторюся — російські ЗМІ там, саме вони стануть першоджерелом всіх новин. Чому не можна було акредитувати ЗМІ та допустити їх, як раніше відбувалося при обмінах? Чия це ініціатива? Мендель або Кирила Тимошенко? Богдана або Зеленського?», — заявив Кацман.

У той же час, як пише у своєму телеграм-каналі головний редактор видання «Капітал» В'ячеслав Чечило, головним джерелом інформації по обміну в останні два дні стала так звана «омбудсмен ДНР» Дарина Морозова, а українська влада не змогли організувати нормальне інформування журналістів.

Раніше в прес-центрі Операції об'єднаних сил відмовили журналістам в акредитації на обмін полоненими, який має відбутися 29 грудня на КПВВ «Майорск». Спікер штабу Віталій Саранцев повідомив, що «фото і відеоматеріали надасть апарат президента», оскільки штаб ООС не є організатором.

«Робота преси на даному заході не передбачена. На жаль. Не будемо ми працювати, ні ви. Це не наше рішення. Ми цей захід тільки забезпечуємо — даємо технічну допомогу, медичну, охорону. Рішення приймають не в штабі ООС», — розповів речник штабу.

«Офіс президента пообіцяв надати всі стріми, які вони там по можливості зроблять, і відео. Максимально швидко вони все передадуть і нам, і вам», — додав Саранцев.

Зате російські ЗМІ і телеграм-канали активно висвітлюють що почався процес обміну.

На обмін повинні привезти в тому числі і колишніх бійців «Беркута», яких вчора суд відпустив під особисте зобов'язання і проти обміну яких під Лук'янівським СІЗО цілу ніч був протест.

Схожі новини