Передплата 2024 ВЗ

На річці Бобрівці оселилися тезки-бобри

Незвичних сусідів мають віднедавна жителі села Поляни, що у Миколаївському районі на Львівщині, а також відпочивальники тутешньої бази відпочинку. Компанію їм склали призабуті у наших краях... бобри. Вони освоїли береги місцевої річечки Бобрівки, немовби підтверджуючи своє право на “прописку” тут

З перших днів дві великі родини цих тваринок у гарних шубках взялися облаштовувати собі житло. Міцними зубами підгризають молоді верби, акуратно складають у купи, формуючи з них загати. Деякі з них сягають триметрової висоти. Це дозволяє підняти рівень води у потоці — а у такому об’ємному «басейні» бобрам жити, розважатися і розмножуватися безпечніше.

Однак полянцям цим будівельникам не дуже раді. Вода, що виходить із нарощених берегів, затопляє вигін, де випасають худобу. Більше того — волога підбирається до будинків. Ще не вистачало, щоб у Поляні була повінь!

Деякі із розсерджених господарів йшли розбирати споруджені бобрами оселі-замки. Але наступного дня працьовиті «підрядники» знову бралися за своє.

А може полянцям не треба воювати з пухнастиками, а зробити їх своїми союзниками? У село могли б приїжджати на екскурсію туристи, і за свої оглядини борів платити у громадську касу…

Зрештою, селяни мають тішитися: якщо до них підселилися бобри, значить, у Поляні все гаразд із екологією. У наш час це так важливо.

Схожі новини