Передплата 2024 ВЗ

У притулку “Домажир” ведмеді навчилися будувати барлоги

Аномально тепла зима негативно позначилася на дикій природі. Наприклад, багато ведмедів не можуть впасти у сплячку, через що стають роздратованими, агресивними. Повідомлення про безсоння ведмедів прийшло у ці дні із Закарпаття...

А ми вирішили поцікавитися, як живеться цим тваринам у ведмежому притулку «Домажир», що на Львівщині. Хоча туристичний сезон тут вже закінчився (розпочнеться аж у березні), сюди на недовго впустили відвідувачів. Була серед них і автор цих рядків.

Як розповіли нам працівники притулку, ведмеді засинають на кілька тижнів, протягом зими кілька разів прокидаються. Причиною цього може стати сильний шум чи зміна погоди — наприклад, різке потепління. Навіть маленькі ведмежата з’являються на світ саме взимку…

Усі мешканці цього притулку, а зараз їх 15, народилися або змалечку виросли у неволі. За кожним з них жахлива історія знущань. Є тут тварини, яких утримували на притравочних станціях (на них нацьковували собак, виробляючи у них злість). Або у цирках (там, щоб навчити танцювати, ведмедя ставили на розпечене залізо або вугілля). Деяких ведмедів утримували біля ресторанів, де неадекватні відвідувачі часто споювали їх алкоголем. Наслідки такої жорстокості вкрай негативно відбиваються на здоров’ї тварин: у них можуть бути серйозні проблеми з печінкою, зубами, нервовою системою. Трапляються випадки, коли ведмідь не може спокійно стояти — постійно, без певної цілі рухає лапами, марширує, риє ями…

У «Домажирі» усі викуплені з неволі ведмеді проходять соціальну реабілітацію. Навіть можуть жити парами, якщо готові до цього. Тут величезні вольєри на кілька гектарів з природними умовами, повноцінне харчування. Є навіть «розвиваючі» іграшки та власні басейни.

Однак ці тварини не мають навиків життя у дикій природі та спілкування з іншими звірами. Ймовірно, опинившись в лісі, ведмідь, який виріс у неволі або ж пройшов реабілітацію у притулку, шукатиме зустрічі з людьми і може зашкодити їм. Тому на волю ведмедики з «Домажира» не потраплять. Повноцінне життя їм забезпечать у притулку.

У колишньому своєму невільному житті ці ведмеді не мали можливості впасти у зимовий сон. Все це у минулому. Зараз біологічні годинники реабілітованих тварин починають синхронізуватися з природою — усі вони мають змогу спати взимку. Деякі навіть самостійно готують собі барлоги. Доглядачі притулку створюють по два-три штучні барлоги для кожного клишоногого, а вже сама тварина обирає, в якому саме зимуватиме. Облаштовує його на власний смак, вимощуючи гілками, листям і соломою. Минулого року ведмедиця Машута, яка мешкає у притулку із 2017-го, вперше вирила собі барліг. Працівники «Домажиру» підтвердили: він надійний і годиться для зимового сну.

«Весною ведмеді їдять мало, влітку збільшується їхній раціон, а восени починається активне накопичення жиру, тому вони їдять дуже багато, — розповідає менеджерка з маркетингу цього притулку Ольга Федорів. — Хоча усі ведмеді мають збалансований раціон (у нього входять морква, яблука, помідори, огірки, риба, м'ясо, апельсини, кавуни і навіть хліб з медом), у період підготовки до зимового сну, тварини починають харчуватися вибірково, надаючи перевагу певним продуктам. Коли вони споживають все менше їжі, це є ознакою того, що в організмі накопичилось достатньо жиру. Потім вони активно займаються вимощенням барлогів. У деяких ведмедів цей процес починається ще у листопаді. Інші можуть піти спати і у січні…»

Працівники «Домажиру» кажуть: клишоногі де в чому дуже схожі на людей: у кожного проявляється власний характер, вподобання і стиль поведінки. Завдання цього притулку — пояснити людям, що диким тваринам не місце у неволі, адже кожен з них, як і кожен з нас, заслуговує на достойне життя у своєму природному середовищі.

Схожі новини