Передплата 2024 «Добрий господар»

Чорнобильську ялинку прикрасили світлинами і годинниками

У мертву Прип'ять вдихнули новорічного настрою

Востаннє святкова ялинка у Прип'яті сяяла вогниками 33 роки тому. Надворі тоді був січень 1986-го — три місяці до вибуху Чорнобиля.

Через багато років після Чорнобильської катастрофи мертве місто Прип'ять почало оживати як місце для шанувальників екстремального туризму. Причому популярність «чорнобильського» турмаршруту щороку зростає. І не лише серед українських, а й серед закордонних відвідувачів.

Цієї зими до списку прип'ятських місць для туристів додалася… новорічна ялинка. Її встановили на центральній площі мертвого міста, прикрасивши старими годинниками (символічне нагадування про час, який наче завмер у Прип'яті після убивчої катастрофи) та фотографіями. На світлинах — Прип'ять і її жителі до аварії на Чорнобильській АЕС.

У прип'ятської ялинки не лише туристичне призначення. В організаторів акції був й інший задум — привернути увагу до питання про надання охоронного статусу об’єктам Чорнобильської зони відчуження. Йдеться, зокрема, про те, щоб зробити Прип'ять містом-музеєм і внести його до переліку пам’яток матеріальної спадщини ЮНЕСКО. В «Асоціації Чорнобильських туроператорів» спільно з адміністрацією зони відчуження вже готують пакет необхідних документів.

107 тисяч — стільки туристів, за даними Держагентства з управління зоною відчуження, відвідали Чорнобильську зону за перші 10 місяців 2019 року (у 2018-му — 63 тисячі). Майже 80% відвідувачів — іноземці. Найбільшим попитом цей туристичний маршрут користується серед британців, поляків, німців, американців та чехів.

Схожі новини