Передплата 2024 «Добрий господар»

Грузія хоче створити власний «нормандський формат» переговорів з РФ щодо Абхазії та Осетії

  • 26.12.2019, 08:34
  • 467

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила про необхідність створити новий формат переговорів з Росією щодо окупованих Москвою Абхазії та Південної Осетії, який був би схожий на «нормандський формат», в якому Україна веде перемовини щодо Донбасу.

Про це Зурабішвілі заявила інтерв’ю «Суспільному мовнику Грузії», передає Громадське.
За її словами, ті формати, які є зараз — «женевський» та «празький» — є технічними, в яких переговори ведуть «бюрократи, що не ухвалюють політичних рішень».

Президентка вважає, що Тбілісі має працювати з міжнародною спільнотою, аби постійно нагадувати про конфлікт з Росією. На її думку, Грузія не використовує всі можливі дипломатичні ресурси, тоді як Україна готова це робити.

Тому, наголошує Зурабішвілі, Грузії потрібен формат, схожий на «нормандський».

«Щоби Грузія була представлена разом зі своїми партнерами, бо нам не під силу вести переговори наодинці. Аби переговори були ефективними, сторони не повинні бути в нерівній ситуації, в якій ми в іншому разі опинимося. Нам необхідна ця підтримка. Тому й Україна бере участь у такому форматі, а не входить у прямі відносини (з Росією — ред.)», — сказала вона.

Нагадаємо, 8 серпня 2008 року російські війська вторглися на територію Грузії через спробу Тбілісі відновити конституційний лад у регіоні Південна Осетія. Крім сепаратистів у воєнних діях проти Грузії брали участь і російські війська, які досі перебувають на окупованих територіях. Під час прямого вторгнення у Грузії танкові бригади Росії увійшли за межі самопроголошеної Південної Осетії. Крім того, Росія бомбардувала грузинські міста, військові бази й об'єкти цивільної інфраструктури та задіяла свої військово-морські сили.

12 серпня 2008 року за посередництва міжнародних організацій і США Грузія й Росія підписали угоду про припинення вогню. Росія зобов'язалася вивести війська з території Грузії до 1 жовтня 2008 року, проте не зробила цього і досі.
26 серпня 2008 року Кремль «визнав незалежність» Абхазії й Південної Осетії.

Південна Осетія проголосила незалежність від Грузії в грудні 1991 року за активної військової, політичної та економічної підтримки РФ. Її незалежність визнають лише 6 країн: Росія, Венесуела, Сирія, Нікарагуа, Науру і Тувалу.

Абхазія проголосила свою незалежність від Грузії під час війни 1992−1993 років також за активної військової підтримки з боку Росії.
Більшість світової спільноти визнає суверенітет Грузії над Південною Осетією й Абхазією.

Схожі новини