Передплата 2024 ВЗ

Путін звинуватив Польщу у розв'язанні Другої світової війни та підтримці Гітлера, - ЗМІ

  • 25.12.2019, 14:58
  • 524

Президент Росії Володимир Путін під час виступу на розширеній колегії Міноборони Росії та зустрічі з керівництвом Держдуми звинуватив Польщу у розв'язанні Другої світової війни та підтримці лідера нацистської Німеччини Адольфа Гітлера.

Про це пише російська газета «Коммерсантъ», передає Громадське

На колегії Міноборони Путін прокоментував резолюцію Європейського парламенту, ухвалену 17 вересня, у якій йдеться, що за початок Другої світової війни відповідальні й нацистська Німеччина, і Радянський Союз.

«Так, пакт Молотова-Ріббентропа, так, він був підписаний… І там був секретний так званий договір про розподіл сфер впливу. А чим займалися європейські країни до цього? Рівно тим же самим! Все зробили те ж саме!», — сказав Путін під час виступу.

Він звинуватив Польщу у тому, що вона вступила у змову з Гітлером.

«Прямо це видно з документів, з архівних документів! Ще питання, були там якісь секретні додатки або не були, — це неважливо! Важливо, як вони діяли. Діяли точно в змові!» — заявив Путін і додав, що на Мюнхенській конференції Гітлер прямо представляв інтереси Польщі, частково — Угорщини.

На думку президента Росії, у 1938 році посол Польщі в Німеччині підтримував вислання євреїв в Африку.

Раніше, міністерство закордонних справ Польщі звинуватило президента Росії Володимира Путіна в спотворенні передісторії щодо початку Другої світової війни. Дипломати заявили, що російська влада у своїх заявах посилається на «пропаганду сталінського режиму, яку засудив радянський лідер Микита Хрущов».

1 вересня 1939 року нацистська Німеччина почала збройну агресію проти Польщі, а 17 вересня, згідно з домовленостями між тоталітарними режимами, на Польщу напали радянські війська, порушивши тим самим положення «Пакту про ненапад» 1932 року.

28 вересня 1939 року Радянський Союз та Третій рейх підписали ще одну угоду «Про межі і дружбу», якою поділили Польщу між собою.

Загалом за оцінками істориків, Польща у Другій світовій війні втратила 425 тисяч військових і понад 5,5 мільйона цивільних. Радянські репресії у період між 1939 і 1945 роками забрали життя 566 тисяч осіб — стільки людей були заарештовані, депортовані та вбиті.

Схожі новини