Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна буде терпіти збитки, згідно з контрактом щодо транзиту газ, - експерт

  • 25.12.2019, 12:15
  • 814

Державний бюджет України, згідно з контрактом щодо транзиту газу, буде балансувати на рівні збитків.

Про це в ефірі «Прямого» повідомив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

«На сьогоднішній момент подовження транзиту на 20 рік більшій мірі засікала Росія ніж ми, тому що в них є довгострокові контракти по поставках газу в Європі, тому вони значно більш зацікавлені в продовженні транзитного контракту ніж ми. Північний потік-2 у кращому випадку може бути запущений не раніше кінця наступного року, тому цей рік повністю пов'язаний до Української труби, і тут Україна мала сильну позицію.

Коли ми з вами говоримо про ті обсяги, які очікують нас, треба чітко розуміти, що 40 млрд метрів кубічного газу — це є точка беззбитковості, тобто якщо ви транзитуєте таку кількість газу, то ви до державного бюджету додаєте нуль.

А коли ми бачимо суму 40 мільярдів, а в реальному контракті, там буде написано 30 до сорока, тобто Україна буде балансувати на рівні збитків. Чому Путін виніс це питання на нормандській зустрічі для мене абсолютно зрозуміло, тому що отримуючи тиск на Україну зі сторони Європейських партнерів він домігся тих політичних рішень які жодним чином не були б прийняті на рівні господарчих об'єктів" - заявив Пендзин.

Нагадаємо, під час тристоронніх переговорів щодо транзиту газу було досягнуто домовленості, що НАК «Нафтогаз України» відкличе позов до ВАТ «Газпром» на 12,25 мільярди доларів.

На переговорах про транзит газу, що пройшли у Мінську, Російська Федерація погодилася виплатити Україні 3 мільярди доларів боргу за рішеннями Стокгольмського арбітражу.

20 грудня Єврокомісія, Україна і Росія на переговорах у Мінську досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій.

Схожі новини