Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лукашенко звинуватив Україну в розв'язуванні війни в Донбасі і здачі Криму без смертей українців

  • 25.12.2019, 10:34
  • 711

Президент Білорусі вважає, що війну в Донбасі розв'язала Україна.

Таку думку в інтерв'ю російській радіостанції «Ехо Москви» висловив президент Білорусі Олександр Лукашенко, передає DT.UA.

«Україна в якійсь мірі підставилася. Росіян почали душити, мова там і інше — ну, питань, яких не повинно бути в Україні! Як би там не було, я не виправдовую зараз Росію, ні. Я не дорікаю Україні. Але як би там не було, Україна хоч і маленький, але дала привід до цього зіткнення», — сказав він.

Питань, яким чином у Донбасі виявилися російські кадрові військові та «добровольці», і чим Україна сприяла «душінню» російської мови в регіоні, який давно перетворився на російськомовний, в тому числі і силами Росії, Лукашенко, природно, не поставили.

Дорікнув президент Білорусі суміжній країні і тим, що вона віддала Крим без смертей українців.

«Що стосується Криму, я давно… Коли на мене почали наступати українці тим же літом після Криму, відразу в той рік, я їм кажу: де-факто Крим російський, юридично це не оформлено. Потім вони знову мене почали душити на площі Верховної Ради. Я їм задаю питання: ви мене не душіть, ви скажіть, як ви обороняли Крим, як ви його захищали, скільки там українців загинуло за цю святу, українську, як вони кажуть, землю? Тиша. Ось вам, кажу, відповідь на ваше питання.

Я виходжу з реальної ситуації. А давати оцінки «чий Крим», «Крим наш» — це ви вже займайтеся там. Я трошки серйозніше дивлюся на ці питання, не політизую, не займаюся агітацією."

Як відомо, першою смертю в Криму була саме смерть українського військового — від кулі російського військового, того самого, яких «там не було», про що довгий час розповідали в Росії, стверджуючи, що там всього лише діяли «ввічливі люди», які допомагали організувати «референдум».

Україна зайняла досить помітне місце в інтерв'ю Лукашенко. Зокрема, він висловив якраз ті переконання, які озвучують російські пропагандисти і Кремль: страх вступу України до НАТО, прихід до влади «нациків» (не зовсім зрозуміло, кого і на підставі чого мав на увазі президент Білорусі) та інші фобії, властиві російській пропаганді.

«Я про Україну дуже багато думаю. Звичайно, погано, якщо Україна вступить у НАТО. Це безпекинам не додасть, ні нам, ні, тим більше, Росії. Але гірше буде ось це. Звичайно, було б краще, якби Україна проводила такий курс, як це було хоча б після розпаду Радянського Союзу. Тому що Україна… Не треба звинувачувати Петра Порошенка, ще когось… Януковича. Всі винні президенти України в тому, що склалася така ситуація для Володі Зеленського, який зараз це випиває».

Це не перша скандальна і провокаційну заява білоруського лідера. Так, минулого місяця він заявив, що Крим «передали» до складу України «неправильно».

Лукашенко поки що зберігає свою посаду завдяки унікальній еквілібристиці у відносинах із Росією, ЄС, США та Китаєм.

Схожі новини