Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ялинка для ресторану - 2000 гривень, для дому - 200-500

Напередодні Нового року — ялинковий бум. Найбільше у Львові лісових красунь продають на площі навпроти Привокзального ринку (в напрямку до Приміського вокзалу). Загалом у місті 20 офіційних ялинкових базарів, які погодив виконавчий комітет Львівської міської ради. Для порівняння, торік було 25 точок продажу хвойних дерев. Серед традиційних популярних місць - біля ринку «Галицьке перехрестя» та біля ринку ТзОВ «Дари Львівщини», що на вул. Солодовій, 4.

Перше враження на ялинковому базарі біля Привокзального ринку — ялинок цьогоріч значно більше, ніж минулих років. Лісовими красунями торгують ще з тротуару на вулиці Городоцькій. Ринок простягається аж до зупинки громадського транспорту. Схоже, це свідчить про його часткову стихійність. Продавців і товару багато, але покупців обмаль. Перші припрошують придбати товар, обіцяють хороші знижки. «Ось на цю ялинку опущу ціну на 200 гривень, а на цю — на 300», — сказав продавець з Турківського району пан Ігор, який показав красиві ялинки заввишки понад три метри.

Продавці кажуть, торг трохи впав, минулих років більше купували. Нарікають на рекламні кампанії, у яких закликають не вирубувати лісових красунь, щоб зберегти ліси Карпат. «Чомусь з кожним роком люди усе більше „присідають“ на штучні ялинки, — ображено каже продавець зі Сколівського району пані Світлана. — Але жива ялинка пахне, дає гарний святковий настрій. Вона енергетична! Я це кажу не лише тому, що у сезон заробляю на ялинках».

Цікавлюся цінами на лісовий товар. Порівняно з минулим роком ялинки не подорожчали. Найдешевша лісова красуня — 200 гривень. Деякі невеличкі смерічки можна випросити за 150 гривень. Вершечок сосни — 100−250 гривень (ціна залежить від розміру). Красива ялиця до двох метрів— від 500 гривень. Такі годяться у квартири. Запитую про ялинкові чипи — спеціальні «кліпси», які свідчать про законність ялинки, що надійшли у продаж. У більшості дерев на стовбурі такого «документа» немає. Продавці кажуть, що мають чипи в машині, а до дерева не прикріплюють, мовляв, щоб не загубився… Один продавець показав мені кілька чипів, які були сховані в багажнику. Бився у груди, що вони не «ліві». Каже, має їх стільки, скільки ялинок привіз на продаж…

Великі розкішні ялинки, які годяться для ресторанів, продають по 1200—2000 гривень. Продавці обіцяють 300−500 гривень знижки. На ялинковому базарі не бракує ялинок ручної роботи (з гілок). За такі просять 50−90 гривень. За 30−50 гривень продавці готові віддати хвойний вінок, декорований шишками.

З досьє «ВЗ»

На цьогорічну ялинкову кампанію лісогосподарські підприємства Львівщини зрубали 12,2 тисячі лісових красунь. Це орієнтовно на тисячу-півтори менше, ніж торік. Ціна ялинок у лісгоспах стартує від ста гривень. Найдорожча — 300.

Працівники лісової охорони, Держекоінспекції та поліції проводять рейди — шукають незаконно зрубані ялинки, які надійшли у продаж на ринки. За кожну незаконно зрубану штрафуватимуть щонайменше на 510 гривень. Плюс буде нараховано відшкодування лісовому господарству — від 502 грн.

Схожі новини