Передплатити Підтримати

“Ціни вже зрівнялися з європейськими...”

Продукти для новорічного столу подорожчали на 25%

Цього року новорічний стіл подорожчав для українців аж на 25%. Найбільше спустошують сімейну кишеню м’ясо, ковбасні вироби, сир, а з овочів — картопля.

Як зазначив представник Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, напередодні Нового року українські ціни на продукти вже зрівнялися з європейськими. «А за деякими позиціями навіть перегнали їх. А наші зарплати утричі нижчі, ніж, наприклад, у Польщі. Тому українська сім’я на продукти витрачає 50% свого бюджету, а польська — 14%», — зазначає пан Пендзин.

За підрахунками експертів, бюджетне новорічне застілля на сім'ю з чотирьох осіб у Києві коштуватиме 1724 грн., а для тих, хто може дозволити собі купити делікатеси — 2294 грн. У цю суму входять коньяк, свинина, курятина, ковбасна нарізка, салати, овочі, фрукти…

Українці зможуть зекономити хіба що на шампанському, яке не подорожчало. Курку або індичку для бульйону чи запікання краще купувати в селах, а не на ринках. Дешевше і якісніше.