Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Адвокати Майдану звернулись до Зеленського з проханням не обмінювати ексберкутівців

  • 23.12.2019, 19:13
  • 1 043

Адвокатська дорадча група, яка займається справами Майдану, опублікувала звернення до президента Володимира Зеленського щодо можливого обміну колишніх "беркутівців" у рамках домовленостей ТКГ

Звернення вони опублікували у Facebook, передає Еспресо

«Пане президенте, звертаємось до Вас в зв’язку з тим, що до нас з різних джерел надходить інформація про те, що в межах запланованого обміну полоненими і заручниками, захопленими в ході міжнародного збройного конфлікту між Україною і РФ, а також (з боку України) — затриманими особами, які вчинили воєнні та інші злочини, пов’язані із збройним конфліктом із РФ за участі підконтрольних РФ т.з. „ДНР“, „ЛНР“, планують звільнити і обміняти підсудних в справі, де ми всі є представниками потерпілих: Сергія Тамтуру, Сергія Зінченко, Павло Аброськіна, Олега Янішевського та Олександра Маринченка», — йдеться у заяві.

Вони повідомляють, що зазначені особи не є ні учасниками, ні жертвами конфлікту на Сході України. Злочини, які їм інкримінуються жодним чином не пов’язані із участю у зазначеному конфлікті, а також не пов’язані із сепаратизмом, крім того, всі вони є громадянами України.

«Більше того, таке звільнення унеможливить завершення головного судового процесу у справах Майдану, який наразі слухається в Святошинському суді м. Києва і має перспективи завершитись в наступному році. Саме із цим процесом рідні загиблих Героїв Небесної Сотні і суспільство в цілому пов’язують головним чином свої надії на справедливість», — написали адвокати.

Вона зазначають, що відсутність вироку в цьому процесі унеможливить встановлення і доведення істини стосовно подій Революції Гідності, досягнення консенсусу з цього приводу в середині країни і доведення своєї позиції на міжнародній арені.

«Наразі готується знищення головної кримінальної справи в Україні. Предметом дослідження і аналізу якої є доленосні для України історичні події. І РФ, яка вимагає цього знищення, достеменно знає навіщо вони це роблять і метою є геть не вирішення конфлікту на Донбасі. Оскільки підсудні, повторюємо, не мають жодного відношення до цього конфлікту. І не випадково на даний момент активізувались російські платні пропагандисти, які поширюють „альтернативну реальність“, спотворюючі події, які відбувались взимку 2013-го — 2014-го років», — йдеться у повідомленні.

Вони вважають, що справжньою метою такої вимоги РФ є ревізія оцінки Революції Гідності і зміна курсу України з проєвропейського на проросійський. А паралельно — розкол українського суспільства і підігрівання протестних настроїв.

Адвокати просять:

Не допустити втручання РФ в здійснення правосуддя в найбільш резонансній і історично важливій справі в Україні — справа за обвинуваченням колишніх працівників спецроти Київського «Беркуту» Сергія Тамтури, Сергія Зінченко, Павла Аброськіна, Олега Янішевського та Олександра Маринченка у вбивстві 48-ми осіб і замаху на вбивство ще 80-ти

Не допустити втручання і вплив РФ на прокурорів і суддів в цьому процесі для зловживання владою з боку прокурорів і винесення завідомо неправосудних рішень з боку суддів. Не наражати на небезпеку незалежність судової системи України.

Не допустити неправосудного звільнення обвинувачених в цьому провадженні, що потягне зупинення судового процесу, перешкодить встановленню і доведенню істини у справі і досягненню суспільного консенсусу стосовно подій Революції Гідності.

Запобігти спробі РФ під виглядом кроків по вирішенню конфлікту, розширити його на всю Україну — в часі і просторі, а вимога щодо звільнення підсудних у кримінальній справі щодо масових вбивств, які вчинялись до початку збройного конфлікту в Києві — є саме цим.

Не допустити розколу суспільства, хвилі акцій протесту, які очевидно стануться при спробі реалізації таких рішень.

Схожі новини