Передплата 2024 ВЗ

«Русалка Дністрова» постане на Коперника - біля свого музею

Незабаром скульптуру «Русалка Дністрова» авторства Якова Чайки (на фото), яка розташована між селом Солонка та містом Пустомити, заберуть до Львова і візьмуть на баланс міста. Про це заявила начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко. Пропонує встановити твір Чайки на площі біля музею Русалки Дністрової, що на вулиці Коперника, 40

«Скульптуру понівечили невідомі, тож місто планує відреставрувати пам’ятку за власні гроші, — сказала чиновниця. — Це робота Якова Чайки, який був автором багатьох скульптур на території Львівщини. Він талановитий скульптор, і саме через це потрібно зберегти пам’ять про нього. Робота „Русалка Дністрова“ — український модернізм 60-х років — унікальне культурне явище. Таких скульптур вже ніхто не створює, тому потрібно їх зберігати».

Спершу понівечену скульптуру відвезуть на реставрацію у майстерню, аби її відновили. «Це не буде просте відновлення, бо, фактично, втрачена половина скульптури. Збереглося тільки кріплення й верхня частина. Не не маємо фото, аби зрозуміти, як саме виглядала фігура. Тому закликаємо людей, які мають фотографії, поділитись. І за ними відновимо «Русалку Дністрову», — сказала Лілія Онищенко.

Схожі новини