Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Петро Порошенко вимагає негайно скликати РНБО через газовий протокол

«Європейська Солідарність» вимагатиме негайного скликання засідання Ради національної безпеки і оборони та запровадження санкцій проти прямого постачання газу з Росії

Вже відомо про п`ять компаній, які напряму уклали угоди з «Газпромом», і це не комерційні, а виключно політичні угоди. Про це сказав п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в ефірі телеканалу «Україна», — повідомляє офіційний сайт політичної партії.

«Ми сьогодні отримали повідомлення і від українських ЗМІ — „Інтерфакс“, „Ліга“, і від російських — „Ехо Москви“ та інші, про те, що вже п`ять українських компаній уклали угоди на пряме постачання газу з РФ на український ринок», — сказав він.

«Причому, хочу наголосити, що це не є комерційні контракти. Ці контракти — політичні. Путін своїй п’ятій колоні продає газ зі значною знижкою для того, щоб від надприбутків на газовому ринку України фінансувалися ці політичні партії, і для підриву основ державності України», — переконаний політик.

«Безумовно, це питання національної безпеки. І наша політична сила буде цього вимагати — негайного скликання Ради національної безпеки і оборони та запровадження санкцій проти прямого постачання газу з РФ», — заявив лідер «Європейської Солідарності».

«Це є газова голка. І, на жаль, ми можемо сказати, що це є результатом таємних переговорів, які відбулися в Парижі. Ми перетнули в цьому сенсі ті „червоні лінії“, про які дуже голосно попереджали люди напередодні Парижа», — сказав Петро Порошенко.

Він також додав, що хотів би застерегти від поблажливого сприйняття суті домовленостей щодо транзиту газу. «Нібито наша газотранспортна система залишиться на ходу, не заіржавіє, Європа залишиться з газом, Україна залишиться гравцем», — зауважив він.

Петро Порошенко зазначив, що прибутків від транспортування 40 млрд куб. метрів газу, про які домовились, українська сторона не отримає, бо це фактично рівень беззбитковості.

«Але ситуація набагато гірша і набагато складніша», — підкреслив п’ятий Президент України.

«В України на початку газових переговорів були абсолютно всі козирі: тепла зима; переповнені сховища газу. Буквально в день підписання угоди вступали в дію санкції Сполучених Штатів Америки проти будівництва „Північного потоку-2“, зупииняючи будівництво. І це вже було рішення компаній-підрядників, що будівництво буде зупинено», — пояснив він.

Порошенко також нагадав, що були заарештовані і починаючи з 1 січня стягувалися б дивіденди, які б виплачував «Газпром» у декількох юрисдикціях — Великій Британії, Нідерландах, Швейцарії. «Гроші „Газпрому“ були б автоматично перераховані до НАК „Нафтогаз-Україна“. Ті самі майже 3 млрд доларів», — додав він.

«До чого ми прийшли врешті-решт? Ми не зафіксували, що постачання газу здійснюється за європейським правилами. Останні п`ять років чітко вся Україна стояла на цих позиціях», — зазначив він.

Петро Порошенко наголосив: «З якогось переляку ми відмовилися від подальших позовів проти «Газпрому». Ви можете робити будь-що, але якщо ми до 2017 року виграли 3 млрд доларів, то з 2017 року по 2019 рік — ті самі аргументи і ті самі юридичні наслідки. Мова йде про мільярди доларів, які додатково мали надійти НАК «Нафтогаз».

Він зауважив, що в сусідній Польщі відбувалась подібна ситуація, і там посадовці зробили такий самий крок, відмовившись від позовів до «Газпрому». «Врешті-решт вони опинилися у в’язниці. Я твердо переконаний, що така сама доля може чекати й тих, хто зараз буде грати на полі «Газпрому», — сказав він.

«Наголошую на тому, що якщо ви один раз відмовилися від даного позову за правилами Стокгольмського арбітражу — ви не маєте права повертатися до них», — констатував Петро Порошенко.

Схожі новини