Передплата 2024 ВЗ

У МЗС РФ відреагували на санкції США щодо «Північного потоку-2»

  • 21.12.2019, 17:33
  • 575

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що санкції Сполучених Штатів Америки проти компаній, що будують російський газопровід «Північний потік-2», спрямовані проти європейських країн, а не РФ.

Про це йдеться в офіційній заяві Департаменту преси та друку МЗС Росії, передає Громадське.

Російське зовнішньополітичне відомство стверджує, що санкції, передбачені в новому Законі про національний оборонний бюджет США на 2020 рік, спрямовані позбавити Європу гарантованих джерел постачання енергоносіїв із Росії.

«Причому бажання зашкодити російському експорту — далеко не єдине і навіть не головне. Не меншою мірою прослідковується прагнення нав'язати Європі американський скраплений газ, що обходиться їй набагато дорожче трубопровідних поставок із Росії, і тим самим загальмувати розвиток її економіки, підірвати здатність конкурувати із США на світових ринках», — стверджує російське МЗС.

Воно також додало, що Росія продовжить утілювати свої економічні проєкти попри санкції.

«Буде, втім, цікаво подивитися, наскільки реально суверенні європейські країни, від яких, як-от від Німеччини, сьогодні командним голосом із Вашингтона вимагають беззастережно фінансувати енергетичну галузь США, забувши про власні економічні інтереси», — йдеться в заяві.

У свою чергу речниця російського зовнішньополітичного відомства Марія Захарова у себе у Facebook здивувалася рішенню США щодо санкцій і написала, що «американська ідеологія життя в позику не витримала світової конкуренції».

«Скоро вимагатимуть негайно перестати дихати. І багато хто ж виконає», — додала Захарова.

Напередодні компанія Allseas, яка будує російський морський трубопровід в обхід України «Північний потік-2», оголосила про зупинку робіт через санкції США, передбачені у підписаному Дональдом Трампом оборонному бюджеті.

20 грудня президент США Дональд Трамп підписав Закон про національний оборонний бюджет на 2020 рік, який, серед іншого, передбачає санкції проти компаній, що будують російський газопровід «Північний потік-2».

Не пізніше, ніж через 60 днів після набуття чинності Законом і кожні 90 днів після цієї дати Держсекретар США разом із міністром фінансів повинні будуть подавати звіт про компанії, що займаються прокладанням труб «Північного потоку-2» і «Турецького потоку», а також про іноземних фізичних та юридичних осіб, які сприяли наданню суден для їхнього прокладання.

Санкції передбачають скасування таким особам американських віз і відмову у видачі чи продовженні чинних віз, а також блокування їхніх активів, розміщених у США. Виняток можуть зробити для людей, які протягом 30 днів із дня набуття чинності Закону припинили участь у будівництві «Північного потоку-2».

Крім того, президент США на власний розсуд може знімати санкції, якщо це відповідає інтересам національної безпеки або може становити екологічну загрозу.

Схожі новини