Передплата 2024 ВЗ

Росія виплатить Україні 3 млрд доларів боргу перед «Нафтогазом», – Єрмак

  • 21.12.2019, 08:58
  • 546

На переговорах про транзит газу, що пройшли у Мінську, Російська сторона погодилася виплатити України 3 мільярди доларів боргу за рішеннями Стокгольмського арбітражу.

Про це в ексклюзивному коментарі hromadske повідомив помічник президента України Андрій Єрмак, який брав участь в сьогоднішніх переговорах в Мінську.

«Ми повертаємось додому з дуже хорошими новинами, і матимемо транзитний контракт на вигідних для України умовах. Завдяки цим домовленостям Україна отримає 3 мільярди доларів згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу», — повідомив Єрмак.

Він додав, що виплата боргу Газпрому відбудеться грошима. Зазначимо, що раніше обговорювалися варіанти погашення боргу газом, а також активами Газпрому, які арештували на вимогу Нафтогазу у Європі.

Єрмак зазначив, що детальніше про домовленості про газ можна буде дізнатися під час прес-брифінгу в Офісі президента. Його запланували на 21 грудня.

Питання погашення заборгованості Газпрому за рішеннями арбітражів було одним з ключових на переговорах про транзит. Раніше Росія наполягала, щоб Нафтогаз відмовився від своїх вимог за рішеннями арбітражів у якості передумов початку переговорів. Згодом Росія включала це питання у так звані «пакетні домовленості», у які також включали відновлення прямого постачання газу до України.

Зазначимо, що за даними джерел hromadske, під час переговорів у Мінську питання відновлення прямого постачання газу з Росії до України не підіймалося.

20 грудня 2019 року у Мінську відбулося продовження тристоронніх переговорів про транзит російського газу через газотранспортну систему України за участю представників Росії та України. Єврокомісія на переговорах брала участь онлайн.

Розпочали переговори 19 грудня, вони відбулися у Берліні за участю представників України, Росії та Єврокомісії. За їхніми підсумками міністри енергетики Росії та України, а також представник Єврокомісії Марош Шефчович заявили, що сторони досягли «принципової домовленості» щодо продовження транзиту російського газу через Україну. Водночас у Нафтогазі повідомили, що Росія та Україна не домовилися про основні параметри нової угоди про транзит газу.

За підсумками переговорів у Мінську Україна та Росія підписали протокол. Наразі його деталей не повідомляється. Однак російські ЗМІ, з посиланням на заступника міністра енергетики Росії, повідомляють, що нова угода на транзит газу буде терміном на 5 років. Україна на переговорах вимагала 10-річного контракту.


Схожі новини