Передплата 2024 «Добрий господар»

Обмін ув'язненими гальмується відмовою частини затриманих повертатися в ОРДЛО

  • 20.12.2019, 11:36
  • 427

Кілька десятків людей, яких Київ готувався передати представникам ОРДЛО, з різних причин попросили виключити їх із обмінних списків

Про це повідомляє російське видання «Коммерсант» із посиланням на два джерела у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на сході України (ТКГ), передає Українська правда

Газета називає це додатковою проблемою в переговорах про новий «великий обмін» полоненими між Києвом і так званими «ДНР» і «ЛНР»

За словами одного з джерел «Ъ», близько 40 осіб із числа тих, кого українська сторона готувалася передати Донецьку й Луганську, відмовилися брати участь в обміні і повертатися на окуповані території Донбасу.

Співрозмовник не назвав усіх причин відмов, зазначивши лише, що серед відмовників є як ті, хто не хоче повертатися в непідконтрольні Києву райони Донбасу, так і ті, хто бажає відбути призначене покарання і тим самим закрити питання кримінального переслідування в Україні.

За даними російського видання, «жорстка вимога Луганська» юридично «очистити» від кримінальних справ усіх, хто підлягає обміну, стала однією з причин того, що 18 грудня на засіданні ТКГ не вдалося узгодити проведення «великого обміну» до кінця року.

Друге джерело «Ъ», близьке до однієї з невизнаних «республік» Донбасу, підтвердило інформацію про відмовників, не назвавши їх число.

За словами цього співрозмовника, «важливо, щоб була очистка», щоб людину було звільнено і «щоб її не примушували відмовитися від обміну». Останнє має бути підтверджено, сказало джерело.

За інформацією ««Ъ», спочатку під час переговорів про обмін йшлося про те, щоб перевірку добровільності відмови, якої вимагали сепаратисти, здійснили представники Міжнародного червоного хреста.

Однак представники т.зв. «ДНР» і «ЛНР» виступили проти цього і наполягли на тому, щоб перевірку здійснив координатор підгрупи ТКГ з гуманітарних питань Тоні Фріш, адже до нього у них є довіра.

Один зі співрозмовників видання повідомив, що Фріш зможе приступити до перевірки, яка передбачає зустрічі з відмовниками, лише після «католицького Різдва», яке відзначається 25 грудня.

Схожі новини