Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ціни на м’ясо не захмарні. Поки що

Кілограм телятини - 160 гривень, свиняча шинка - 110-120

За два тижні до новорічних свят ціни на продукти на ринках мало би лихоманити. Як правило, через попит продавці накручують вартість м’яса, овочів, фруктів, круп, «молочки»… Та цьогоріч картина не типова: ціни стабільно тримають планку. Свіже м’ясо коштує як у жовтні-листопаді — 100−150 гривень за кіло. Продавці кажуть, незначне подорожчання планується за кілька днів до свят.

У святковий день на львівському Привокзальному ринку людей обмаль. Купують переважно цитрусові, зокрема, мандарини. Беруть по два-три кілограми. За кілограм мандаринок на базарі правлять 40−45 гривень. Мандарини гіршої якості — по 39. «На вітамінах не можна економити, — вважає львів’янка Ольвія, яка є постійним клієнтом Привокзального ринку. — Мандарини — хороший фрукт грудня-січня, купую їх щонайменше тричі на тиждень по два кіло. А ось на м’ясі можна зекономити, бо Різдвяний піст».

Кілограм яблук — 11−13 гривень, синій виноград — 38, ківі — 45, лимони — 40, гранат — 50, хурма — 60, апельсини — 38. Щоб привабити клієнта, продавець встановив біля своїх апельсинів товару табличку за написом «Солодкі, як мед»… Ціни на заморські овочі теж тримають планку. Болгарськаий перець — 65 гривень за кілограм (для порівняння, у супермаркетах — 95 гривень), огірки і помідори плюс-мінус по 30−45 гривень, помідори «чері» — 60, кабачки — 50. Упаковка салатів із Польщі — 35. Пучок кропу чи петрушки 5−9 гривень (продавці кажуть, що з городу).

Яйця — 2,40−2,60 гривень за штуку, великі — три гривні. Продавці кажуть, це рекорд. Не пригадують, щоб за два тижні до нового року яйця коштували як восени. Для прикладу, торік за десяток «державних» яєць правили понад тридцять гривень, домашніх — 50 гривень.

«Ходовий» товар — шампіньйони. Їх купують ті клієнти, які дотримуються посту. Через попит шампіньйони трохи подорожчали: 35−40 гривень за кілограм. Раніше їх можна було купити і за 29 гривень, а другосортні коштували двадцятку. У магазинах печериці значно дорожчі — 50−60 гривень.

На ринку продають сушені гриби, нанизані на нитці. Продавці носять товар в руках та на шиї. Сушені шапочки білих — 90−180. Ціна залежить від «віку» грибочка: чим старший — тим дорожчий.

Городні овочі «борщового набору» подорожчали на гривню-дві. За кілограм картоплі просять 18, а дехто навіть 20 гривень. Морква, цибуля, буряк — по 15 гривень за кілограм. А ось капуста трохи дешевша, можна вкластися у десятку. Кілограм часнику — 60−70 гривень.

Схожі новини